Autoja romutettiin viime vuonna ennätysmäärä

Suomessa kierrätettiin vuonna 2021 enemmän ajoneuvoja kuin koskaan autoilevan Suomen historiassa, todetaan Suomen Autokierrätyksen tiedotteessa.

Yli 100 000 ajoneuvon raja rikkoutui jo marraskuussa. Koko vuonna kierrätettiin yhteensä 106 388 ajoneuvoa eli kasvua oli 33 prosenttia. Näistä henkilöautoja oli 97 068. Tämä on 34 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Autojen kierrätys jatkui vilkkaana läpi koko vuoden.

– Henkilöautoja päätyi lähes jokainen kuukausi kiertoon ennätysmäärä, yhteensä 24 564 autoa edellisvuotta enemmän, kertoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali.

Joulukuussa 2020 romutettujen autojen määrä oli poikkeuksellisen korkealla ja siihen verrattuna vuoden 2021 määrä jäi jälkeen. Kuitenkin joulukuu 2021 oli tilastojen valossa kaikkein aikojen toiseksi vilkkain joulukuu.

Syynä kasvuun ovat metallien maailmanmarkkinahintojen nousun lisäksi tietoisuuden lisääntyminen esimerkiksi valtion romutuspalkkion myötä. Lisäksi kuluttajille suunnattua informaatiota kierrätyksestä lisättiin ja parannettiin niin sosiaalisen median kanavien kuin perinteisen digi- ja paperimedian kautta.

Autokierrätys on merkittävä osa autokannan uudistumista

Autokannan uudistumisen näkökulmasta autojen pitäisi kiertää autokannassa entistä nopeammin. Autojen keskimääräinen romutusikä on Suomessa jo yli 21 vuotta.

– Vastaavasti esimerkiksi muissa pohjoismaissa romutusikä on keskimäärin 16–18 vuotta. Tätä kohti tulisi Suomenkin ehdottomasti pyrkiä, sanoo Kenraali.

Tuoreempi autokanta korreloi voimakkaasti vähäpäästöisyyden lisäksi myös liikenneturvallisuuden kanssa.

– Kierto yhdessä markkinoille tulevien uusien päästöttömien ja erittäin vähäpäästöisten autojen kasvun myötä uudistavat autokantaa parhaiten, jatkaa Kenraali.

Tuottajayhteisö vahvistaa kiertotaloutta ja asianmukaista kierrätystä

Autojen maahantuojat huolehtivat autojen kierrätyksestä tuottajayhteisönsä Suomen Autokierrätyksen kautta. Autosta päätyy kiertoon 95 prosenttia. Autosta saatava metalli voidaan käyttää uudestaan teollisuuden raaka-aineena. Tätä ennen käyttökelpoiset käytetyt osat voidaan poimia talteen uudelleen käytettäviksi.

– Hukkaan ei mene juuri mitään ja ympäristö kiittää, kertoo Kenraali.

Suomen Autokierrätys seuraa tarkasti, että kierrätys toimii asianmukaisesti ja kiertoon aikanaan päätyvät autot käsitellään lainmukaisesti ympäristöseikat huomioiden. Huolehtimalla romutettavaksi päätyvän auton Suomen Autokierrätyksen viralliseen vastaanottopisteeseen kuluttaja voi varmistua siitä, ettei ikäviä yllätyksiä myöhemmin synny.

Esimerkiksi ajoneuvoverot katkeavat lopullisesti vain virallisesta vastaanottopisteestä saadulla romutustodistuksella. Virallinen ja järjestäytynyt toiminta ehkäisee myös harmaan talouden syntymistä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän