Audin täyssähköautojen alustarakenteet, osa 2: MEB ja PPE

Audi sovittaa johdonmukaisesti koko mallistonsa sähköiseen liikkumiseen – kompaktin kokoluokan autoista aina suorituskykyisempiin malleihin.

Koko konsernin laajuista synergiaa hyödynnetään käyttämällä neljää alustarakennetta sekä tuotekehityksessä että tuotannossa. Nyt kerromme modulaarisesta MEB-rekenteesta ja suuremmissa malleissa käytettävästä PPE-rakenteesta.

Edellisessä jaksoissa kerroimme MLB- ja J1-rakenteista.

MEB-rakenteeseen perustuva Audi Q4 e-tron -konseptiauto

MEB-rakenne merkitsee sähköautoille samaa kuin modulaarinen MQB-rakenne (modular transversal toolkit) polttomoottoriautoille: MEB on Audin täyssähköautomalliston alkupiste ja tekninen perusta tulevaisuuden kompaktikokoisille sekä keskikokoisille täyssähköisille Audeille.

Koko Volkswagen-konsernissa käytettävän MEB-rakenteen avulla Audi voi tarjota asiakkailleen kohtuuhintaisia, mutta silti teknisesti hienostuneita täyssähköautomalleja, joissa näkyy selvästi Audin DNA.

Konsernin hyödyntäessä rakennesynergiaa maksimaalisesti tulee sähköisestä liikkumisesta houkuttelevaa monille uusille kompaktikokoisten autojen käyttäjille. Volkswagen-konsernin modulaarinen täyssähköautojen alustarakenne on suunniteltu erittäin monipuoliseksi ja skaalautuvaksi. Sen mahdollisuudet ulottuvat SUV- ja crossover-malleista perinteisempiin henkilöautomalleihin.

Koska MEB-rakenne on suunniteltu yksinomaan täyssähköautoja varten, se tuo asiakkaalle kaikki kompaktien sähkömoottoreiden ja erikokoisten litiumioniakkujen edut.

Akkujärjestelmät, sähkömoottorit ja akselistot muodostavat todella tiiviin teknologisen työkalupakin. Autojen keula on huomattavasti lyhyempi kuin nykyisissä polttomoottorimalleissa – eteenpäin siirretyn etuakselin ja rintapellin ansiosta akseliväli on pidempi ja siten käytettävissä oleva sisätila huomattavasti suurempi.

Audi esitteli maaliskuussa 2019 Geneven autonäyttelyssä lähes tuotantotasoisen Audi Q4 e-tron -konseptiauton. Se on ensimmäinen MEB-rakenteeseen perustuva Audi, joka rullaa ulos tuotantolinjalta: samaan segmenttiin perinteisellä polttomoottorilla varustetun Q3:n kanssa asettuva kompakti SUV.

Auton pituus on 4,59 metriä, joten se kuuluu kompaktikokoisten autojen suurimpaan kolmannekseen. Audi Q4 e-tronin sisätilat ovat 2,76 metrin akselivälin ansiosta kooltaan kuitenkin vähintään keskikokoisten autojen tasoa.
Sisätilojen pituuden puolesta kaikki MEB-rakenteeseen perustuvat autot ovat nykymalleihin verrattuna yhtä kokoluokkaa tilavampia. Vaikka Audi Q4 e-tron -konseptiauton ulkomitat ovat verrattavissa Audi Q3:een, sen sisätiloja voidaan verrata Audi Q5:een.

MEB-rakenne mahdollistaa tietysti myös erilaisia tehotasoja ja vetotapoja. Etu- ja taka-akseleille sijoitetuilla sähkömoottoreilla toteutetun quattro-nelivedon lisäksi lähtötason malleissa on vaihtoehtoina myös takavetoisia, taakse sijoitetulla sähkömoottorilla varustettuja malleja.

Audi PPE -alustarakenne .Kuva: Audi.

Luksusmallien uusi perusta: PPE-alustarakenne

Suuremman kokoluokan ajoneuvoissa sekä luksusluokan malleissa Audi luottaa neljänteen alustarakenteeseen: PPE (Premium Platform Electric) on suunniteltu alusta asti yhteistyössä Porschen kanssa. Erityisen arkkitehtuurinsa ansiosta se on alusta äärimmäisen modernille teknologialle, joka tyydyttää vaativampia, suuremman kokoluokan autojen ja luksusmallien, asiakkaita.

PPE ottaa täyssähköautojen maailmassa saman roolin kuin modulaarinen pitkittäismoottoreille suunniteltu MLB-rakenne polttomoottorikäyttöisissä ajoneuvoissa.

Sille on tunnusomaista huipputeknologinen, skaalautuva arkkitehtuuri, joka mahdollistaa sekä matala- että korkealattiaisten autojen toteuttamisen.

Audi kehittää PPE-alustarakenteella useita mallisarjoja suuremmista keskikokoluokan autoista luksusluokan SUV-, Sportback-, Avant- ja Crossover-malleihin. Tällä tavoin Audi laajentaa sähköisillä versioilla myös suuremman kokoluokan autojen ja luksusluokan-mallien valikoimaansa.

PPE-alustarakenteen teknologinen perusta on yleisesti samanlainen kuin MEB:ssä. Lisäksi se tarjoaa valtavan potentiaalin tehoa ja suorituskykyä.

Vakiona on yksi sähkömoottori takana ja huippumalleissa toinen sähkömoottori etu-akselilla, minkä ansiosta neliveto kytkeytyy tarvittaessa automaattisesti.

PPE-alustarakenteen pohjalle voidaan luonnollisesti toteuttaa eri tehoisia ja erilaisen akkukapasiteetin versioita.

Audi e-tron GT -konseptiauton tapaan sähköjärjestelmän jännite on 800 volttia ja yhdessä akkujen tehokkaan lämmönhallinnan kanssa se mahdollistaa pikalatauksen 350 kW:n teholla.

Matalalattiaisten PPE-alustarakenteella toteutettujen Audi-mallien mitat ja ylitykset ovat hieman lyhyemmät kuin nykyisissä MLB-perustaisissa polttomoottorimalleissa, mutta sisätilojen pituus on suurempi.

Täyssähköautoille tyypilliseen tapaan niissä ei ole lattiasta kohoavaa keskitunnelia. Perinteisten premium-mallien tapaan PPE-mallit voidaan varustaa huipputekniikalla, kuten jatkuvalla voimanjaon säädöllä ja nelipyöräohjauksella.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Edellinen artikkeliAutoilijan vanhuuteen voi varautua
Seuraava artikkeliWhim palkittiin taas

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here