WRC: Maailman nopein MM-ralli ajetaan viikonloppuna Jyväskylän ympäristössä

Maailman nopein ralli tekee paluun tällä viikolla, kun Keski-Suomen kuuluisilla teillä lennätetään soraa jo kaikkiaan 70. kertaa – tapahtumassa, joka sai alkunsa jo vuonna 1951 Jyväskylän Suurajot -nimellä.

Nyt 1. – 3. lokakuuta ajettava Suomen MM-ralli, eli rallin MM-sarjan kauden 2021 kymmenes osakilpailu, kantaa nimeä Secto Automotive Rally Finland.

Jyväskylä ympäristössä ajettava MM-rallli sisältää kolme kovavauhtista kisapäivää merkittävästi uudistetulla reitillä – edelliseen, eli vuonna 2019 järjestettyyn tapahtumaan verrattuna.

Kaksi vuotta sitten mukana olleista erikoiskokeista ainoastaan Harju, Laukaa ja Ruuhimäki ovat pysyneet täysin ennallaan, mikä on itse asiassa hyvin linjassa rallijärjestäjä AKK Sportsin pyrkimysten kanssa. Järjestäjäorganisaatiossa nimittäin halutaan tarjota maailman parhaille rallikuskeille uusia haasteita ja lisäksi huikeita elämyksiä rallifaneille, niin reitin varrella kuin television tai netin livelähetyksiä seuraaville faneille eri puolilla maailmaa.

Vaikka tapahtuma järjestettiinkin vuonna 1951 alun perin juuri syksyllä, tunnetaan se paljon paremmin kesärallina, ja tämänvuotinen ajankohdan muutos onkin eräänlainen hyppy tuntemattomaan sekä kuskeille että tiimeille, joiden täytyy sopeutua viileämpiin lämpötiloihin niin ilman kuin tienpinnankin suhteen sekä siihen, että kosteiden tienpintojen ja huonon sään mahdollisuus on totuttua suurempi.

Ralli järjestetään suomalaisen moottoriurheilun kannalta kutkuttavan jännittävään aikaan, kun nuori tähtikuljettaja Kalle Rovanperä nappasi aiemmin tässä kuussa ajetussa Kreikan MM-rallissa uransa toisen WRC-voiton. Jonne Halttusen kartturoima Toyota Gazoo Racing WRT -kuljettaja täyttää lokakuun ensimmäinen päivä 21 vuotta, ja nauttii kotikisassaan fanien suurta suosiota.

Muihin suomalaiskuskeihin, joilta on lupa odottaa hyviä suorituksia lukeutuvat paluun lajin korkeimmalle tasolle Toyota Yaris WRC -ratissa tekevä vuoden 2017 Suomen MM-rallin voittaja Esapekka Lappi, WRC2 -luokassa kilpailevat Jari Huttunen ja Teemu Suninen, sekä WRC3-kuljettajat Mikko Heikkilä, Teemu Asunmaa ja Emil Lindholm. Reitillä nähdään myös AKK:n vuoden 2021 Tulevaisuuden Tähti -kisan voittaja Lauri Joona.

Suomen MM-ralli 2021

 • Ralli alkaa: klo 13.07, perjantaina 1. lokakuuta
 • Ralli päättyy: klo 14.15, sunnuntaina 3. lokakuuta
 • Kilpailukeskus: Jyväskylä Paviljonki, Jyväskylä, Suomi
 • Tienpinta: sora
 • MM-kelpoisuus: Rallin MM-sarjan kauden 2021 kymmenes osakilpailu (lisäluokkina WRC2 ja WRC3)
 • Erikoiskokeita: 19
 • Erikoiskoekilometrit: 287,11 kilometriä
 • Siirtymää: 772,53 kilometriä
 • Reitin kokonaispituus: 1059,64 kilometriä
 • Sääolosuhteet: Ulkoilman lämpötilan odotetaan jäävän korkeimmillaankin vain noin 10 asteen tuntumaan, yöpakkaset ovat mahdollisia, samoin kuin sadekuurot ja pilvinen keli.

Tiesitkö?

 • 22,61 kilometrin mittainen Päijälä on rallin pisin erikoiskoe, ja lyhin puolestaan soraa ja asvalttia sekoittava, 2,31 kilometrin mittainen Harjun kaupunkierikoiskoe.
 • Suomesta tuli rallin MM-sarjan nopeimman kisan näyttämö vuonna 2016, kun kuljettajapari Kris Meeke – Paul Nagle ajoi kilpailun voittoon 126,62 km/h keskinopeudella.
 • Eniten Suomen MM-rallin voittoja on edesmenneellä Hannu Mikkolalla ja rallin kaksinkertaisella maailmanmestarilla, Marcus Grönholmilla – kaikkiaan seitsemän voittoa mieheen.
 • Vuonna 1990 Carlos Sainz juhlisti tapahtuman 40-vuotisjuhlaa – arviolta 500 000 fanin läsnä ollessa – ajamalla kisan voittoon ensimmäisenä ei-pohjoismaalaisena kuljettajana.
 • Jos Sébastien Ogier varmistaa kauden 2021 MM-tittelin Suomessa – mikä on matemaattisesti mahdollista – hänestä tulee järjestyksessään vasta toinen kuljettaja MM-sarjan historiassa, joka on siihen pystynyt. Tähän mennessä kyseisen tempun on tehnyt vain Timo Salonen, joka nappasi mestaruuskruunun MM-kotikisassaan kaudella 1985.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!