WRC: Edessä rallin MM-sarjan rankin kilpailu Turkissa

Jari-Matti Latvala Turkissa viime vuonna. Kuva: TGR.

Rallin MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Turkin erittäin rankoilla sorateillä.

Kauden 11:ssä osakilpailussa on mukana neljä suomalaiskuljettajaa. WRC-luokassa ajavat Toyotan Jari-Matti Latvala, M-Sport Fordin Teemu Suninen ja Citroënin Esapekka Lappi. WRC 2 Pro -luokassa puolestaan kilpailee Kalle Rovanperä.

Latvalan viime kisat ovat olleet käänne parempaan hankalan alkukauden jälkeen ja maailmassa eniten MM-ralleja ajanut suomalainen hakeekin kolmatta peräkkäistä palkintokorokepaikkaa Turkissa.

Sunisen otteet olivat vaisuja Suomessa ja Saksassa ajohommat tyrehtyivät tekniseen vikaan. Suninen saalisti kuitenkin Saksan Power Stagelta neljä MM-pistettä ja nyt sorapinnalta voitaneen odottaa jälleen hyvää iskukykyä.

Lapin Suomen MM-rallin toinen sija ja kuudes sija Saksasta povannevat hyvää suoritusta myös Turkista.

Rovanperän voittoputki katkesi Saksassa ajovirheisiin, mutta 1. lokakuuta 20 vuotta täyttävä puuppolalainen johtaa edelleen WRC 2 Pro -luokkaa 41 pisteen erolla. Hyvä tulos Turkista olisi varmasti mieluinen MM-titteliä silmällä pitäen.

Turkin MM-rallissa MM-pistejohtoaan puolustaa edelleen Viron Toyota-kuski Ott Tänak.
Tänakilla on viime vuoden tapaan mahdollisuus ottaa Turkissa kolmas peräkkäinen osakilpailuvoitto.

Ranskan Citroen-kuljettaja Sébastien Ogier on valunut 40 pisteen päähän, joten mestarin vaihtuminen lienee lähempänä kuin koskaan, vaikka ralleja onkin Turkin jälkeen vielä kolme.

Hyundain belgialaisässä Thierry Neuville on Tänakin lähin uhkaaja 33 pisteen päässä.

M-Sport Fordilla britti Elfyn Evans ei vieläkään ole toipunut ajokuntoon, ja hänen paikkansa Turkissa täyttää ruotsalainen Pontus Tidemand.

Hyundain kuljettajaruletissa kuljettajiksi valikoituivat Neuvillen lisäksi Espanjan Dani Sordo ja norjalainen Andreas Mikkelsen.

Saksan jälkeen parhaaksi suomalaiseksi MM-pisteissä nousi Latvala. Latvalalla on pisteitä 74, millä pääsee sijalle seitsemän. Suninen on neljän pisteen päässä kahdeksantena. Lappi on pisteissä kymmenentenä 62 pisteellä.

Toyota on noussut valmistajien pistetaistelussa kahdeksan pisteen päähän johtavasta Hyundaista.

Kunnon hellekisa

Turkin MM-rallin olosuhteet vaikuttavat ennakkoon kuumilta. Viikonlopuksi Marmariksen ympäristöön on luvattu jopa 35-asteisia lämpötiloja. Viime vuonna autot olivat todella kovilla ja rallin johtopaikka vaihtui useaan otteeseen.

Rallin erityispiirteisiin kuuluu sen rajuuden lisäksi kaksi yli 30-kilometristä erikoiskoetta.

Rallin pisin erikoiskoe on 38 kilometriä pitkä. Çetibelin erikoiskoe ajetaan perjantaina kahdesti. Pitkän erikoiskokeen jälkeen kuljettajat eivät pääse huoltoon, vaan perään ajetaan vielä 16,57 kilometrinen Ulan erikoiskoe. Perjantai on myös rallin selvästi pisin kisapäivä.

Turkin MM-rallissa nähdään myös mahdollisesti joiltain osin uusittuja autoja, sillä talleille annettiin tarkennetut ohjeet muun muassa autojen takasiipien suhteen.

Esimerkiksi Toyotan takasiipi on herättänyt aiemmin keskustelua. Tilanteessa ei ole epäilty sääntörikettä, vaan kyseessä on FIA:n tarkennus sääntöihin Citroënin pyynnöstä.

Turkissa ajetaan tänä vuonna 17 erikoiskoetta, joille kertyy mittaa 309,86 kilometriä. Koko rallin reitti on 986,28 kilometriä. Ralli alkaa torstai-iltana kello 20.08.

Rallin päätöserikoiskoe ja samalla Power Stage alkaa sunnuntaina kello 13.18.

Erikoiskokeiden määrä: 17
Erikoiskoekilometrejä: 309,86 km
Kilpailun kokonaispituus: 986,28 km

Kuljettajien MM-pisteet 10/14:
1. Ott Tänak, 205
2. Thierry Neuville,172
3. Sebastien Ogier,165
4. Kris Meeke, 80
5. Andreas Mikkelsen, 79
6. Elfyn Evans, 78
7. Jari-Matti Latvala, 74
8. Teemu Suninen, 70
9. Dani Sordo, 62
10. Esapekka Lappi, 62

Valmistajien MM-pisteet 10/14:
1. Hyundai Shell Mobis WRT, 289
2. Toyota Gazoo Racing WRT, 281
3. Citroen Total WRT, 216
4. M-Sport Ford WRT, 168

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here