Vuosittain sattuu melkein 3000 traktorikolaria!

Loppukesä on maataloustyökoneiden ja traktoreiden sesonkiaikaa liikenteessä. Hitaammat ja leveät työkoneet kulkevat muun liikenteen joukossa vain välttämättömimmät matkat, joten perässä ajajan ei kannata hermostua oman vauhdin hetkittäisestä hidastumisesta, todetaan Liikenneturvan tiedotteessa.

– Maataloustyökoneilla kuljettavat matkat eivät yleensä ole pitkiä, vaan ne ovat siirtymisiä seuraavaan työkohteeseen tai kotihalliin. Takana ajavan kannattaa miettiä ennen ohittamaan lähtemistä, kuinka tarpeellinen ohitus ylipäätään on. Maltti tekee tilanteesta turvallisemman kaikille, toteaa tiedotteessa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu.

Ennakointi ja huolellisuus auttavat, mikäli työkone kuitenkin pitää ohittaa. Ennen kaistan vaihtamista täytyy varmistaa, että tilanne on turvallinen.

Jätä tarpeeksi tilaa – helpotat kaikkien matkantekoa

Takana ajavan on syytä muistaa, että ison työkoneen kuljettajan näköpiiriin jää kuolleita kulmia. Siksi on tärkeää, että kaikki pyrkivät viestimään omista aikeistaan ajoissa ja noudattavat yhteisiä sääntöjä.

Ajolinja kannattaa valita niin, että työkoneen kuljettajalla on mahdollisuus havaita takana tuleva peilistä. Raskaan ajoneuvon kääntyminen vie tilaa, joten väliä on hyvä jättää.

Vaaratilanteita syntyy erityisesti risteysalueilla, joissa työkone on kääntymässä vasemmalle. Traktori saattaa myös kääntyä suoraan pellolle tai metsään paikoissa, joissa ei ole selkeää risteystä.

Katso tästä muita juttuja traktoreista.

– Vuosittain tapahtuu yli 2 800 liikennevahinkoa*, joissa osallisena on ollut traktori. Ennakointia ja malttia voi jokainen tuoda itse liikenteeseen, kannustaa Lattu.

Näin ohitat traktorin turvallisesti

  • Alenna omaa ajonopeuttasi ennen ohitusta, jotta nopeusero ohitettavan ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Näin sinulla on enemmän aikaa reagoida.
  • Älä aja liian lähelle edellä ajavaa traktoria, jotta näet paremmin traktorin eteen ja voit arvioida turvallisen ohituspaikan.
  • Ennakoi traktorin kuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa eikä kannata ohittaa.
  • Siirry vastaantulevan kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit tarvittaessa palata omalle kaistalle, jos vapaata ohitustilaa ei ole tarpeeksi.

*OTI liikennevahinkotilasto 2018

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!