Volvon omistaja, kiinalainen Geely kehittää sähköisiä pieniä lentokoneita

Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd, paremmin tunnettu nimellä Geely, on panostanut pienten sähköisten lentolaitteiden kehittämiseen. Tämän vuoden alussa Geely julkaisi uutisen TF-2A lentolaitteen ensilennosta. Geely tunnetaan myös Volvon omistajana.

TF-2A on Geelyn ja sen kokonaan omistaman Terrafugian tuote. Geely osti amerikkalaisen Terrafugian vuonna 2017. Terrafugia on 2006 perustettu yritys, joka on kehittänyt omaa lentävä auto -konseptiaan. Terrafugian lentävä auto teki ensilentonsa jo runsaat kymmenen vuotta sitten.

Terrafugian lentolaitteesta voidaan käyttää vielä nimitystä lentävä auto. Vekotin sekä lentää ilmassa että kulkee maantiellä. Uusi TF-2A on ns. eVTOL eli sähköinen pystysuoraan nouseva ja laskeva lentokone. eVTOL on lyhenne sanoista ”Electric Vertical Take-Off and Landing”.

Geelyn ja Terrafugian yhteistyö on tuottanut nopeasti tulosta. Terrafugian lentolaite on saanut siipiinsä ulokkeet, joihin on kiinnitetty yhteensä kahdeksan potkuria. Tämä mahdollistaa koneen nousemisen ja laskeutumisen ilman kiitotietä. Yksi potkuri on koneen rungossa ja antaa koneelle vauhtia lentosuunnassa.

TF-2a. Kuva Geely Terrafugia.

Potkureita pyörittävät sähkömoottorit. Koneen toimintamatka on 100 km ja se voi saavuttaa 180 km tuntinopeuden. Koneeseen mahtuu kaksi henkilöä.

Geely on sijoittanut myös saksalaiseen Volocopter GmbH -yritykseen. Volocopter kehittää niin ikään lentolaitteita, jotka nousevat ja laskevat pystysuoraan. Volocopter on jo myös nähty taivaalla. Volocopter sai viime vuoden syksyllä uutta rahaa 50 miljoonaa euroa, josta suurin osa tuli Geelyltä.

Katso myös muita uusiin lentolaitteisiin liittyviä juttuja.

Sähköä ilmassa, Toyota teki suuren investoinnin lentäviin takseihin

Hyundai ja Uber kehittävät yhdessä lentotaksia — liikenteeseen jo 2023!

Tästäkö vuoden 2020 lennokkain menopeli?

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Lentoautolla taivaan tuuliin”

Tässäkö Volvon tuleva lentoauto?

Autotoday 10 vuotta sitten: ”Osta ainutlaatuinen lentoauto”

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here