Volvolta mielenkiintoinen ratkaisu — uusien autojen huippunopeus rajoitetaan

Volvo Cars lähettää vahvan signaalin ylinopeuden vaaroista rajoittamalla autojensa huippunopeudeksi 180 km/h vuodesta 2020 alkaen.

Yhtiön visiona on, että vuodesta 2020 lähtien kukaan ei menehdy tai loukkaannu vakavasti uudessa Volvo -autossa.

Volvolla kuitenkin ymmärretään, että pelkkä tekniikka ei yksin riitä onnettomuuksien ehkäisyyn, joten se keskittyy myös kuljettajien käyttäytymisen muuttamiseen.

Volvon tutkimukset ovat tunnistaneet kolme huolenaihetta, jotka aiheuttavat aukkoja tavoitteessa ehkäistä vakavat loukkaantumiset ja kuolemantapaukset kokonaan. Ylinopeus on niistä yleisimpiä.

Huippunopeuksien rajoittamisen lisäksi Volvo tutkii myös, kuinka älykäs nopeudenrajoitin ja geoaitatekniikka voisivat automaattisesti vähentää nopeuksia koulujen ja sairaaloiden lähettyvillä tulevaisuudessa.

Ongelma ylinopeudessa on se, että tiettyjen nopeuksien yläpuolella auton turvallisuustekniikka ja älykäs infrastruktuuri eivät enää pysty ehkäisemään vakavia vammoja tai kuolemantapauksia onnettomuustilanteessa.

Tämän vuoksi useimmissa länsimaissa on käytössä nopeusrajoitukset. Ylinopeus on kuitenkin yksi yleisimmistä kuolinsyistä liikenteessä.

Miljoonat ihmiset saavat ylinopeussakkoja joka vuosi, ja Yhdysvaltojen liikenneturvallisuusvirasto NHTSA:n liikenneonnettomuustiedot osoittavat, että 25 prosenttia kaikista liikennekuolemista USA:ssa vuonna 2017 johtui ylinopeudesta.

Volvon turvallisuusasiantuntija Jan Ivarssonin mukaan ihmiset eivät yksinkertaisesti ymmärrä ylinopeuden mukanaan tuomia vaaroja.

Ylinopeuden lisäksi turvallisuustyötä hidastaa kaksi muuta ongelma-aluetta, joista toinen on yhtä ilmeinen kuin ylinopeus.

Kyseessä on päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen. Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen on laitonta suuressa osaa maailmaa, mutta se on edelleen merkittävä onnettomuuksien syy nykypäivän maanteillä.

Toinen osa-alue on keskittymisen herpaantuminen. Kuljettajat, joiden keskittymistä häiritsee matkapuhelin tai muu häiriötekijä, ovat suuri riski liikenteessä. He ovat monella tapaa yhtä vaarallisia kuin rattijuopot.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän