Vilkas kotimaanmatkailu lisäsi merkittävästi henkilöautojen hinauksia

Koronapandemian vilkastuttama kotimaanmatkailu näkyi Ifissä tien päällä pulaan joutuneiden autoilijoiden yhteydenottojen voimakkaana kasvuna.

Eniten, yli 30 prosenttia verrattuna koronapandemiaa edeltäneeseen kesään 2019, heinäkuussa lisääntyivät henkilöautojen hinaukset.

Ifin tilastojen perusteella hinausta tarvitsivat heinäkuussa aiempaa enemmän etenkin hieman vanhemmat, osakaskolla vakuutetut autot, joiden hinaukset lisääntyivät lähes 50 prosentilla heinäkuuhun 2019 verrattuna.

Lomakaudella liikenne on painottunut pääkaupunkiseudun sijaan huomattavasti enemmän maakuntiin. Sen sijaan autoilu ulkomailla on edelleen ollut selvästi koronaa edeltäviä kesiä vähäisempää, ja hinausta ulkomailla tarvittiin yli 60 prosenttia heinäkuuta 2019 vähemmän.

– Autojen käyttötapa on selvästi muuttunut koronapandemian aikana. Kesälomalla on ajettu aiempaa pidempiä matkoja esimerkiksi mökeille ja kotimaan lomakohteisiin myös sellaisilla vanhemmilla autoilla, joiden käyttö on ennen pandemiaa ollut vähäisempää. Hinauksissa oli kasvua vuoteen 2019 verrattuna jo viime kesänä, mutta tänä kesänä liikkuminen omalla autolla oli vahinkotilastojen valossa vielä paljon vilkkaampaa, arvioi Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius.

– Törmäysvahingoissakin aletaan olla pandemiaa edeltävällä tasolla. Verrattuna aikaan ennen koronaa tien päällä on kuitenkin tarvittu selvästi useammin apua autoon liittyvien teknisten vikojen, kuten moottori- tai käynnistysongelmien, vuoksi, kuvaa Roselius.

Rengasrikko jätti kesälomalla tien varteen aiempaa useamman

Rengasrikkojen suhteellinen osuus vahingoista lisääntyi heinäkuussa merkittävästi. Niitä oli heinäkuussa peräti 13 prosenttia kaikista yhteydenotoista If Apu -palveluun. Ifissä myös renkaan rikkoutumisvahinkoja korvataan kaskovakuutuksista.

– Rengasrikkojen kasvu hieman yllätti, mutta taustalla voi olla se, että aikaisemmin pienellä käytöllä olleiden vanhempien autojen rengastus ei ole aina ollut ihan ajan tasalla. Kuumat kelit ja kuhmuraiset mökkitiet voivat myös laittaa renkaat koville. Nykyautoille harvinaiset jäähdytysjärjestelmän ongelmatkin lisääntyivät kesällä verrattuna alkuvuoteen, mikä kertonee siitä, että nekin kärsivät jonkin verran helteistä, pohtii Roselius.

If Apu -yhteydenotot heinäkuussa lähes tammikuun paukkupakkasten tasolla

Yhteydenotot If Apu -palveluun olivat heinäkuussa lähes samalla tasolla kuin vuoden vilkkaimpana hinauskuukautena tammikuussa, jolloin kovat pakkaset aiheuttivat haasteita lukuisille autoilijoille.

– Yhteydenottojen kasvua selittää paitsi vilkas liikennekesä, myös se, että yhä useampi asiakas ottaa meihin saman tien yhteyttä, kun joutuu ongelmiin tien päällä. Tämä on hyvä asia, sillä silloin pystymme huolehtimaan asiakkaan tilanteesta kokonaisuutena alusta loppuun. Välillä asia ratkeaa jo puhelimessa, eikä apua tarvitse edes lähettää paikan päälle, Roselius kertoo.

Tämän vuoksi tiellä tarvittiin lomakaudella apua: yleisimmät viat Ifin kumppani Viking Hinauksen mukaan

  • Moottoriviat, 19 %
  • Käynnistysongelmat, 14 %
  • Rengasrikot, 13 %
  • Sähkövika, 3 %
  • Jäähdytinjärjestelmän ongelma, 3 %

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here