Vaihtoehtoiset "polttoaineet" kiinnostavat kansaa – kärjessä sähkö ja kaasu

13.1.2018 22.30

Uusia henkilöautoja ensirekisteröintiin 118 583, mikä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Vaihtoehtoisten käyttövoimien ensirekisteröintimäärä kasvoi kuitenkin 117 prosentilla.

Vuonna 2017 bensiinikäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin 79 032 ja dieselkäyttöisiä 36 062.

Bensiinikäyttöisten autojen rekisteröintien määrä kasvoi hieman, mutta dieselkäyttöisiä autoja rekisteröitiin 8,6 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

Vaihtoehtoisilla käyttövoimilla (ladattavat hybridit, sähkö, kaasu, flexifuel) kulkevia henkilöautoja ensirekisteröitiin 3 489, mikä on 117 % enemmän edellisvuoteen verrattuna.

– Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat varsin tuore ilmiö autoliikenteessä, mutta niiden suosio kasvaa varsin vauhdikkaasti. Suhteellisesti tarkasteltuna kehitys onkin ollut todella nopeaa. Esimerkiksi vuonna 2008 sähköautoja ensirekisteröintiin 5 ja vuonna 2017 jo 502, kertoo Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

– Vaihtoehtoisista käyttövoimista eri käyttövoimien suosio hakee vielä paikkaansa. Sähköautot ja ladattavat hybridit menestyvät nyt hyvin, sillä tarjonta on monipuolistunut. Flexifuel käyttöisten autojen myynnin kehitys on sen sijaan varsin erilainen. Vuonna 2012 flexifuel-autoja ensirekisteröitiin 1 281 kpl ja osuus kaikista vaihtoehtoisista oli lähes 90 %. Nyt autovalmistajat eivät tuo markkinoille flexifuel-autoja, joten myynti on loppunut käytännössä kokonaan, Kenraali toteaa.

Sähkö ja kaasu kärjessä

Sähköä hyödyntävien käyttövoimien osuus vaihtoehtoisista käyttövoimista oli vuoden 2017 ensirekisteröinneissä 88 %.

Sähkökäyttöisten ajoneuvojen lisäksi kaasuautojen myynti on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Vuonna 2017 ensirekisteröitiin 433 kaasukäyttöistä autoa. Edellisvuonna kaasuautoja ensirekisteröitiin 165 kpl.

– Vuonna 2018 on tulossa monia uudistuksia, jotka osaltaan oletettavasti lisäävät eri käyttövoimien käyttöä liikenteessä. Romutuspalkkiolla tuetaan vähäpäästöisten autojen hankintaa. Sähköautojen hankintaa tuetaan lisäksi suoralla hankintatuella, kertoo projektipäällikkö Tuovi Ter

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here