Työturvallisuuspuute tuli ilmi, kun työsuojelutarkastaja havaitsi heinäkuussa 2019 vantaalaiselle työpaikalle tehdyllä tarkastuksella, että kolmelle autonostimelle ei ollut tehty vuosittaisia määräaikaistarkastuksia ajallaan.
Tarkastus oli osa hanketta, jolla valvottiin nostolaitteiden määräaikaistarkastusten noudattamista.
Tarkastukset kohdistettiin työpaikkoihin, joihin on aikaisemmin annettu kehotus tarkastusten suorittamiseen liittyen ja tarkastus tehtiin ennalta ilmoittamatta.
Syyte koski sitä, että työnantaja oli laiminlyönyt tarkastuttaa kolme autonostinta asiantuntijalla vuosina 2016, 2017 ja 2018.
Työnantaja oli tarkastanut autonostimet edellisen kerran vuonna 2015 työsuojelutarkastajan antaman kehotuksen jälkeen.
Toimitusjohtajan mukaan syytteessä tarkoitetut autonostimien määräaikaistarkastukset olivat jääneet huolimattomuudesta tekemättä kolmen vuoden ajalta. Yhtiön liiketoiminta oli myyty, eikä yhtiöllä ollut toimintaa.
Toimitusjohtaja tuomittiin 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiö tuomittiin 1000 euron yhteisösakkoon.
Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa.
Rikoshyöty oli säästö, joka oli syntynyt määräaikaistarkastusten teettämisen laiminlyönnistä.
Työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan on oltava tietoinen työpaikalla olevia työvälineitä koskevista määräaikaistarkastuksista ja tehtävä ne määräysten mukaisesti.
Määräaikaistarkastuksessa voidaan havaita esimerkiksi osien kulumista, jota ei tavallisessa työkäytössä havaita ja siten ehkäistä tapaturmia.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 28.9.2021, asianro R 21/2326.
Pitääkö nostimet todella tarkastuttaa vuosittain, vaikka niitä ei käytetä? Yhtiöllähän ei ollut toimintaa.