Tulli yrittää saada kumottua Venäjän uuden autojen tullikäytännön

10.9.2018 21.59

Suomen tulli on selvittänyt tänään tilannetta, joka johtuu Venäjän tullisääntelylain muutoksesta. 4.9.2018 voimaan tullut laki rajoittaa rahoitusyhtiöiden omistamien ulkomaisten autojen pääsyä Venäjälle.

Uuden tullisääntelylain perusteella Venäjän tulli on sallinut kerrallaan vain yhden, samalle omistajalle rekisteröidyn yksityiskäytössä olevan auton saapumisen Venäjälle.

Jos saman omistajan useampaa autoa halutaan viedä väliaikaisesti Venäjälle, on siitä maksettava vakuus, joka vastaa suuruudeltaan siitä maksettavaksi tulevia tulleja, veroja ja maksuja, jos auto luovutettaisiin vapaaseen liikkeeseen Venäjällä.

Maksun saa hakemuksesta takaisin auton poistuttua Venäjältä. Lain tarkoituksena on estää turistiautona tuotujen autojen jääminen veroitta Venäjälle.

Puheena olevaa vakuutta ei Suomen tullin tietojen mukaan ole pantu maksuun yhtään kertaa viikonlopun aikana.

Uusi laki koskee kaikkia Venäjän rajoja, ei siis pelkästään Suomea. Lain määräys koskee vain yksityiskäytössä olevia ajoneuvoja, ei kaupallista ajoneuvoliikennettä.

Venäjä soveltaa uutta lakia yhtenäisesti itärajan ylityspaikoilla. Viikonlopun aikana uuden määräyksen soveltamisen seurauksena syntyi ruuhkia vilkkaimmilla rajanylityspaikoilla, mutta ne ovat nyt purkautuneet.

Suomen tulli on ottanut lakimuutoksesta johtuvan tilanteen esille tänään virallisella tasolla Venäjän federaation tullin kanssa sekä lähettänyt kirjeen Venäjän tullin pääjohtajalle.

Kirjeessä pyydetään Venäjän Tullia ryhtymään tarvittaviin toimiin, jotta saataisiin aikaan sellainen ratkaisu, jossa ajoneuvoliikenne maidemme välillä voitaisiin palauttaa lain voimaan tuloa edeltävälle tasolle.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here