Toimi näin hälytysajoneuvon lähestyessä, mutta älä tee tätä virhettä

Rodeo / Tero Sivula

17.5.2017 09.15

Suurin osa meistä on kuullut ajaessaan hälytysajoneuvon sireenit ja heti perään nähnyt kirkkaat siniset valot taustapeileissä.

Liikenneturva ja Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttavat, että hälytysajossa olevalle ajoneuvolle on annettava esteetön kulku. Tämä on kuitenkin tehtävä muuta liikennettä vaarantamatta.

Kun hälytysajoneuvo ilmestyy taustapeiliin valot vilkkuen, on tärkeää tietää, mitä tehdä.

– Hyvä ja oikea tapa väistää on yksinkertainen: kytke vilkku ja väistä tien oikeaan reunaan. Näin takaa tulevan hälytysajoneuvon kuljettaja myös tietää tulleensa havaituksi, toteaa tiedotuspäällikkö Veijo Kaján Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Jarruja ei siis pidä painaa automaattisesti pohjaan. Nopeasti jarruttavat autot ovat erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella hidaste ja riski sekä hälytysajoneuvoille että muillekin tienkäyttäjille.

Lähestyvää hälytysajossa kulkevaa ajoneuvoa saa poikkeustilanteessa väistää jopa liikenteen ohjauksesta poiketen – kunhan tämän tekee turvallisesti ja muuta liikennettä vaarantamatta. Väistötilanteessa on sallittua esimerkiksi pysähtyä jalkakäytävälle tai suojatielle.

Havainnoi muita ennen kuin teet oman ratkaisusi

Jos hälytysajoneuvo lähestyy risteystä punaisten valojen takaa, voivat punaisissa valoissa ensimmäisenä seisovat ajaa risteävää liikennettä varoen suojatien yli ja kääntää autoaan risteyksen suuntaan.

– Vaikka risteystä ylittäisi vihreillä valoilla, kannattaa silti vilkuilla ympärilleen, niin voi varautua hälytysajoneuvon tuloon risteysalueelle toisesta suunnasta, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara sanoo.

Myös vilkkaammilla kaupunkialueilla pyritään väistämään hälytysajoneuvoa niin oikeaan reunaan kuin mahdollista. Ennen oman menopelin kääntämistä kannattaa kuitenkin havainnoida, miten muut toimivat.

– Väistöpaikkaa kannattaa hetken harkita ja seurata muiden tekemisiä. Ainakaan liikenteenjakajien tai muiden esteiden läheisyydessä ei kannata vielä hidastaa, sillä siinä kohtaa hälytysajoneuvo ei pääse millään ohi, Kaján huomauttaa.

Esimerkiksi kolmikaistaisella tiellä on tarkistettava, mihin suuntaan muut ovat keskikaistalla väistäneet, jotta ei jäisi tulpaksi vapaan kaistan keskelle. 

Kaksikaistaisella yksisuuntaisella tiellä taas olisi hyvä pyrkiä avaamaan toinen kaista kokonaan hälytysajoneuvon käyttöön.

Toimittajan kommentti: Älä tee tätä virhettä!

Muutama vuosi sitten sattui vaaratilanne maantiellä, kun väistin takaa tullutta ambulanssia.

Huomasin hyvissä ajoin siniset vilkut ja päätin väistää oikealla ja kytkin vilkun päälle. Autoni takana oli kuitenkin toinen henkilöauto ja ambulanssi oli tulossa vasta tämän toisen henkilöauton takaa.

En tajunnut, että perässäni tullut henkilöauto ei ollut huomannut hälytysajoneuvoa, vaan auton kuljettaja päätti lähteä ohittamaan minua, kun kytkin vilkun päälle ja hidastin.

Henkilöauton ohitus tuli yllätyksenä ambulanssille, mutta onneksi tällä kertaa oli tilaa väistää.

Nyt tajuan odottaa, että perässäni tuleva ensin huomaa hälytysajoneuvon, ennen kuin minä teen oman ratkaisuni.
 

Edellinen artikkeliKännykkä toimii auton avaimena, vaikka akku on tyhjä
Seuraava artikkeliVideo: Konkreettinen näyttö autojen kolariturvallisuuden parantumisesta – uusi Corolla rusikoi vanhaa Corollaa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here