Tiesitkö nämä asiat moottoripyörien pysäköinnistä? Sakko voi rapsahtaa aivan yllättäen!

12.7.2017 14.40

Moottoripyörän pysäköinti ei ole lainsäätäjän kannalta yhtä selkeä asia kuin auton pysäköinti. Sakko voi rapsahtaa, vaikka luulee pysäköivänsä oikein ja järkevästi.

Moottoripyörä on Suomen pysäköintilain outolintu. Se vertautuu periaatteessa henkilöautoon, mutta huomattavasti pienemmän kokonsa vuoksi käytännössä ei.

Nimenomaisesti moottoripyörille tarkoitetut pysäköintiruudut ovat harvinaisuuksia. Siksi monet motoristi jättävät menopelinsä autojen kokoa oleville paikoille.

– Suomen laki ei ole täysin selkeä moottoripyörien parkkeeraamisen suhteen. Lähtökohtahan on, että pysäköintilupa on ajoneuvokohtainen. Mutta toisaalta se lupa myös antaa ikään kuin käyttöluvan valitsemaansa parkkeeraussoppeen. Siksi autojen ruudun täyttäminen yhdellä moottoripyörällä ei ole laitonta, vaikka niin ei toivoisi tehtävän. Mutta se taas johtaisi myös siihen, että useamman moottoripyörän saisi jättää yhteen ruutuun vain yhdellä pysäköintiluvalla. Samoin moposta, jonka saisi parkkeerata maksutta jalankulkualueelle, on parkkiruudussa maksettava pysäköintilupamaksu, Easypark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson puntaroi.

Paperilaput tarttuvat tuuleen tai pitkiin kynsiin

Varminta on hankkia jokaiselle moottoripyörälle oma pysäköintilupa. Paperilappuset vain ovat hankalia. Tuuli tai pitkäkyntinen tarttuu herkästi sellaiseen, jos lapun jättää moottoripyörän tangolle.

Siksi monen kaupungin pysäköintilaitos ohjeistaa, ettei moottoripyörään tarvitse laittaa maksettua lippua.

Mahdollisen pysäköintisakon saa mitätöityä toimittamalla pysäköintiviranomaiselle todisteeksi joko lipun tai valokuvan siitä.

Helsingissä pysäköintivirhemaksua ei tarvitse maksaa oikaisuvaatimuksen käsittelyaikana, mutta esimerkiksi Tampereella se pitää suorittaa eräpäivään mennessä.

Sakot voi saada autoilijoiden hermojen säästämisestä

Kun haluaa noudattaa sekä lakia että käytössääntöjä, sekään ei ole moottoripyörän kanssa ongelmatonta.

Yhteen parkkiruutuun saa laittaa monta moottoripyörää, mutta jokaisen siihen pysäyttäneen motoristin poistumisen tulee pysyä esteettömänä. Hukkatilaa siis yleensä jää, vaikka yrittäisi parhaansa.

– Jos yksittäinen motoristi latoo yhteen ruutuun vaikkapa viisi omistamaansa moottoripyörää, häntä voidaan sakottaa, jos jokaisen pyörän ruudusta poistumisreitti ei ole esteetön. Samoin vaikkapa kaveriporukan kohdalla. Jos poppoo jättää parkkeeraustilan säästämiseksi moottoripyöränsä limittäin yhteen ruutuun, heitä saatetaan sakottaa esteettömyyden laiminlyömisestä, Anderson kertoo.

Parkkiruudun ääri on sen rajan ulkoreuna. Jos osakaan ajoneuvosta ylittää sen, kyse on laittomasta parkkeerauksesta.

Moottoripyöräilijän pysäköinnin vinkkilista

  1. Moottoripyörä pysäköidään kuten autokin.
  2. Moottoripyörää ei saa pysäköidä jalkakäytävälle tai kevyen liikenteen väylille, toisin kuin mopon ja polkupyörän saa.
  3. Moottoripyörää ei saa pysäköidä polkupyöräparkkiin.
  4. Parkkikiekkoa ei tarvitse käyttää, mutta samat aikarajoitukset koskevat moottoripyörääkin.
  5. Pysäköintilippua ei tarvitse laittaa ajopeliin kiinni, se pitää kuitenkin säilyttää todisteena mahdollisen sakon oikaisuvaatimuksen todisteeksi.
  6. Jos sait aiheettoman pysäköintivirhemaksun, muista tehdä oikaisuvaatimus mahdollisimman pian. Tarkista kaupunkikohtaiset vaatimukset esimerkiksi verkkosivuilta.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here