Tätä eivät kaikki tajua: Vähäpäästöinen auto pysäköi Helsingissä puoleen hintaan

27.2.2018 16.55

Helsingin kaupungin hallinnoimille pysäköintipaikoille saa parkkeerata puoleen hintaan, jos auto on riittävän vähäpäästöinen ja maksun suorittaa puhelimella.

Kaupunki on määrittänyt päästörajat, jotka alittaville autoille pysäköintialennuksen voi hakea.

Alennus on käytössä myös asukas- ja yrityspysäköinnissä. Etu on autokohtainen, joten sen voivat hakea myös ulkopaikkakuntalaiset ja ulkomaalaiset.

Vähäpäästöisen auton pysäköintialennuksen saa käyttöönsä hakemalla siihen oikeuden Helsingin kaupunkiympäristötoimistolta.

Alennusoikeuden voi hakea puhelimitse, sähköpostitse tai vierailemalla paikan päällä.

Hyväksyvän vastauksen jälkeen alennusta pääsee hyödyntämään, kun parkin maksaa älypuhelimella.

Joka kolmas ei hyödynnä etuaan

– Pysäköintimaksujen suuruus vaihtelee alueittain Helsingin sisällä, mutta tavanomainen hinta kaupungin hallinnoimalle parkkitilalle on neljä euroa tunnilta. Jos pysäköintiaika on kerrallaan useita tunteja, vähäpäästöinen auto voi tuoda roimaa säästöä jo muutamassa päivässä. Vuositasolla yksittäinen autoilija säästää tällä alennuksella parhaimmillaan satoja euroja, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Helsinkiläiset omistivat vuonna 2016 yli 304 000 autoa. Helsinkiin on rekisteröity noin 6500 vähäpäästöiseksi luokiteltavaa autoa. Kaupungin myöntämä vähäpäästöisyysalennus on noin 4400:lla autolla. Noin joka kolmas puolen hinnan pysäköintiin oikeutettu ei siis tällä hetkellä hyödynnä etuaan. Suomessa on kokonaisuudessaan noin 50 000 vähäpäästöistä autoa.

– Käytäntö on ollut Helsingissä voimassa jo vuodesta 2010, mutta monet eivät ole kuulletkaan siitä. Toivottavasti tietoisuus leviää, sillä tässä on ihmisille vaivaton keino säästää rahaa ja toisaalta tarjolla on hieno kannustin vähäpäästöisyyden suosimiseen, Anderson korostaa.

Vähäpäästöisiä asukas- ja yrityspysäköintitunnuksia on vielä harvemmassa: asukaspysäköinnissä reilut 900 ja yrityspysäköinnissä vajaat 200.

Pysäköintialennus ei ole vain helsinkiläisille

Helsingin kaupungin vähäpäästöisen ajoneuvon pysäköintialennus ei ole tarkoitettu vain paikallisille. Se on jokaisen kaupungissa autoilevan käytettävissä. Etuus on lisäksi autokohtainen. Kaikki noin 4400 vähäpäästöisyysalennuksen saanutta autoa eivät siis majaile pääkaupungissa.

– Sen lisäksi, että alennus on Helsingiltä paitsi mahtava ympäristöteko, se on myös kilpailuvaltti. Paikkakunnalle on taas vähän houkuttelevampaa tulla muualta Suomesta tai ulkomailta, kun tietää, että parkkeeraaminen on edullista, Anderson muistuttaa.

Myös ulkopaikkakuntalaisen on kätevää hakea alennusta Helsingin kaupungilta. Se kirjataan rekisteritunnukseen. Ei siis tarvitse kanniskella tositteita tai liimailla autoon tarroja. Etuus myös säilyy autossa, vaikka hakija myisi kulkupelinsä eteenpäin.

– Alennus on automyyjällekin loistava argumentti: tällä autolla pysäköit Helsingissä puoleen hintaan. Kansainvälisten yritysten työntekijät puolestaan saavat usein työsuhdeautoja, joihin sitten hakevat vähäpäästöisen auton etuuden. Jälleen kilpailuvaltti Helsingille yritysten silmissä, Anderson sanoo.

– Helsingin alennuskäytäntö on ainutlaatuinen. Esimerkiksi Tampereella ei vastaavaa ole tällä hetkellä suunnitelmissa. Oulussakin vain tarkkaillaan Helsingin tapaa. Turussa on meneillään pysäköinnin linjaukset-kehitystyö, jonka on määrä valmistua tämän vuoden aikana. Sen osana Turussa mietitään erilaisia vähäpäästöisyysratkaisuja, Anderson kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here