Talvirengaskausi näkyy pääkaupunkiseudun ilmanlaadussa

Kuva: HSY Suvi-Tuuli Kankaanpää.

HSY:n mittausten mukaan pääkaupunkiseudun ilmanlaatua heikentää erityisesti liikenteen pakokaasut, katupöly sekä pientaloalueilla myös puunpoltto.

Nastarenkaiden käyttöönotto on näkynyt ilmanlaadun mittauksissa tänä syksynä marraskuun puolivälistä lähtien, todetaan HSY:n tiedotteessa.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli syys–marraskuussa tavanomaiseen tapaan suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Nastarenkaiden käyttöönotto on kuitenkin heikentänyt ajoittain ilmanlaatua marraskuun puolivälistä lähtien.

Nastarenkaat jauhavat asfalttia ja nostavat haitallista pölyä ilmaan

– Mittaamme ilmasta muun muassa hengitettäviä hiukkasia, jotka ovat suurimmaksi osaksi katupölyä. Vaikka pahin pölykausi on keväisin, katupöly heikensi ilmanlaatua jo nyt syksyllä, erityisesti marraskuun puolivälissä nastarenkaiden aiheuttaman pölyn vuoksi, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Maria Myllynen HSY:stä.

Nastarenkaat kuluttavat voimakkaasti asfaltin pintaa, ja pölyä muodostuu, kun renkaat jauhavat asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Kun tienpinnat kuivuvat, hiukkaset nousevat ilmaan.

– Nastarenkaiden käyttö näkyy selkeästi ilmanlaadussa etenkin vilkasliikenteisillä kaupunkialueilla, joissa saasteiden laimeneminen on heikkoa. Hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso ylittyi marraskuussa kaksi kertaa Mechelininkadulla ja Mäkelänkadulla, Myllynen sanoo.

Katupöly on vakava terveydellinen haitta astmaatikoille, keuhkoahtautumatautia sairastaville, sydänpotilaille sekä lapsille ja iäkkäille. Katupöly voi kuitenkin aiheuttaa ärsytysoireita myös perusterveille.

Pienhiukkasia voi olla pääkaupunkiseudun ilmassa myös niin kutsutun kaukokulkeuman vuoksi. Syksyn aikana seudulle kulkeutui pienhiukkasia lämpimien ilmavirtausten mukana kaksi kertaa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Tämän vuoksi pienhiukkasten pitoisuudet ylittivät WHO:n vuorokausiohjearvon useilla mittausasemilla yhden päivän aikana lokakuun puolivälissä. Lisäksi marraskuun alussa vuorokausiohjearvo ylittyi kerran Mechelininkadulla Helsingissä.

HSY mittaa ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua 11 mittausasemalla. Osa asemista on pysyviä ja osan paikka vaihtuu vuosittain.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here