Tällainen Toyota Prius Plug-in -malli tulee Suomeen ensi kesänä

Toyota on esitellyt Los Angelesin autonäyttelyssä viidennen sukupolven Prius-mallin.

Toyota Prius on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen sekä valmistajalleen että maailmalle. Ensimmäisen sukupolven mallin ensiesittely vuonna 1997 merkitsi automaailmassa sellaisen ikonin syntyä, jonka merkitys on valjennut monille vasta vuosia ensiesittelyn jälkeen.

Liikenteen sähköistymisen edelläkävijä asetti rohkeasti tulevaisuuden suuntamerkkejä, kun se ei vielä ollut automaailmassa yleistä. Uusi sukupolvi tulee Eurooppaan saataville lataushybridivoimalinjalla.

Toyota on sitoutunut hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja alunperin juuri Prius-mallissa esitelty hybriditeknologia on vaikuttanut valtavasti Toyotan matkalla kohti nollapäästöjä.

Uusi Toyota Prius Plug-in vahvistaa Toyotan mallistoa, joka perustuu monien teknologioiden tarjontaan ja valinnanvaraan.

Kuva: Toyota.

Lataushybridien lisäksi Toyotan mallisto kattaa niin itselataavat hybridit, täyssähköautot kuin vetykäyttöiset polttokennoautot.

Uutuudessa nähdään ensimmäistä kertaa Toyotan uusimman sukupolven lataushybridijärjestelmä, jonka mehukkain kehityksen hedelmä huomattavasti kasvanut teho.

Aiempaa huomattavasti voimakkaammat sähkömoottori/generaattorit ja kaksilitrainen polttomoottori tuottavat uutuusmallille 164 kilowatin (223 hevosvoiman) tehon.

Samanaikaisesti kehitys on muovannut auton koria entistä aerodynaamisemmaksi, auttaen muiden muutosten kanssa saavuttamaan erinomaisen polttoainetaloudellisuuden, auton käsiteltävyyden ja vakauden.

Alustarakenteena käytetään toisen sukupolven GA-C-alustarakennetta, joka on edelleenkehitetty versio uraauurtaneesta TNGA (Toyota New Global Architecture) -rakenneratkaisusta.

Voimalinja

Uusimman, viidennen sukupolven hybridijärjestelmä tuo ladattavaa Priusta useamman loikan eteenpäin tuottaen enemmän tehoa mutta tehden sen entistä energiatehokkaammin.

Kaksilitraisen bensiinimoottorin suurin teho on 111 kW (148 hv), ja se yhdistettynä sähkömoottorin 120 kW (160A) tehoon tuottaa järjestelmän suurimmaksi ulostulotehoksi 164 kW (223 hv). Kehityksen kaari edellisen Prius Plug-in -mallin 90 kW (122 hv) tehosta on merkittävä.

Katsottaessa tämän segmentin autojen tyypillistä käyttöä, on suunnittelun lähtökohtana ollut päivittäisten ajosuoritteiden olevan mahdollisia pelkällä ladatulla sähköllä. Niinpä korkeajänniteakun kapasiteettia on kasvatettu 13,6 kilowattituntiin.

Kuva: Toyota.

Tähtäimessä on 50 % kasvu edelliseen malliin verrattuna, mitä tulee täyssähköiseen ajokantamaan. Akkukennojen suurempi energiatiheys on mahdollistanut akkupaketin koon pienentämisen. Niinpä akusto mahtuu kokonaisuudessaan takaistuimen alle.

Maksimaalista ja äärimmäisen puhdasta ajomatkaa tavoitteleville on tarjolla myös aurinkokennoilla varustettu katto, joka auton paikallaollessa lataa korkeajänniteakkua ja auton liikkuessa tukee auton sähköjärjestelmää vähentäen kulutusta.

Ulkodesign

Priuksen kiilamainen ulkonäkö on säilynyt ikonisena tunnusmerkkinä jo toisen sukupolven mallista lähtien. Tuo muoto on nyt kokenut evoluution ja lopputuloksena on alkuperäistä kunnioittava, modernin elegantein vivahtein sävytetty ulkonäkö. Auton korkeus on laskenut 50 mm, katon korkein kohta on siirtynyt taakse ja muotoa korostetaan jopa 19” rengas/vannekoolla.

Kuten taidehistorian tunnetuimmissa veistoksissa, on ylimääräinen materiaali poistettu ja jäljelle jää ainoastaan puhdas näkemys – tässä tapauksessa ilmavirran pehmeä hyväily. Erottuvaa ulkomuotoa korostetaan 50 mm aiempaa pidemmällä akselivälillä, mutta 46 mm aiempaa lyhyemmällä kokonaispituudella.

Sisädesign

Tummat sisätilat on jaettu kolmeen alueeseen uuden saarimaisen muotokielen mukaisesti: kuljettajan tilat, korotettu kojelauta ja näiden ympäristö. Sekä kuljettajalle että matkustajille tarjotaan väljän mittavat sisätilat, joiden korkealaatuiset materiaalit ja harmoniset yksityiskohdat tekevät kokonaisuudesta tarkoituksenmukaisen ja rauhallisen.

Kuljettajan näkymässä on 7 tuuman mittaristo, joka suoraan näkökentässä sijaiten antaa kaiken tarvittavan informaation ilman tarvetta irrottaa katsetta tiestä.

Täysin uudelleensuunniteltu kojelauta asettaa etusijalle matkustamon mukavuuden ja käytön helppouden. Ilmastoinnin ja lämmityksen ohjainpaneeli on selkeästi erillään, ja matalalle sijoitettu medianäyttö pystyy korostamaan esim. turvajärjestelmien viestejä väriteemaa vaihtamalla.

Uusi, viidennen sukupolven Prius Plug-in -malli tulee ennakkomyyntiin keväällä 2023 ja ensimmäiset autot saapuvat Suomeen kesällä 2023.

Katso myös nämä

Rekisteröinti: Toyotalla viisi mallia kympin kärjessä

ETN: Lataushybridien suosio romahtaa!

Rekisteröinti: Ladattavien autojen suosio kasvussa koko maassa

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän