Tällä SM-sarjalla on 15 000 – 20 000 katsojaa per kisa – ja muhkeat palkintorahat

26.11.2017 19.59

Keravalainen Arttu Ylöstalo on maanantaina päättyvän eMotorsports-kauden tuore Suomen mestari. Kiistelty e-urheilu vetää katsojia ja sponsoreita mukavasti puoleensa myös moottoriurheilun saralla.

E-urheilu on tullut ryminällä myös Suomeen. Kuten suurilla asioilla on yleensä tapana, jakaa myös e-urheilu mielipiteet.

Monesti etenkin vanhemman saapumiserän on vaikea hyväksyä e-urheilua ”oikeaksi” urheiluksi. Arttu Ylöstalolla on 10 000 syytä olla eri mieltä.

– Monet kysyvät tuota paljon. Mielestäni ihan kaikesta voi tehdä urheilua, missä kilpaillaan keskenään. Voihan ajatella, ettei autourheilukaan ole urheilua. Eihän sielläkään liikuta mihinkään. Olympialajiksi en itse voisi kuvitella mitenkään tätä, mutta mielestäni se on urheilua, eMotorsportsin SM-sarjan mestaruuden ja 10 000 euron palkintorahan itselleen kuittaava Ylöstalo sanoo.

Kyllä, luit aivan oikein. Ylöstalo kuittaa itselleen maanantaina käytävän viimeisen SM-sarjan osakilpailun jälkeen viisinumeroisen luvun euroja taskuun.

Kakkoseksi tullut saa myöskin sievoisen kuuden tonnin potin ja pronssipalliltakin pääsee käsiksi mukaviin rahoihin, 4000 euroon.

Palkintorahat kuulostavat äkkiseltään lajiin perehtymättömälle todella kovilta. Monet saavat vain haaveilla moisista vääntäessään rattia oikeilla radoilla, puhumattakaan muusta urheilusta. Miten ihmeessä palkintorahat voivat olla niin korkeat?

– Sen mahdollistaa kumppaneiden ymmärtämys siitä, mitä e-urheilu voi heille tarjota. Moottoriurheilu on perinteisesti kumppanivetoista. Yhteistyökumppanit saavat vastiketta ja haluavat olla mukana kehittämässä ja tukemassa kuljettajien unelmia, sarjaa perustamassa ollut Valtteri Leitola kertoo.

Leitolan kertoessa kilpailujen katsojaluvuista, eivät kovat palkintorahat enää tule niin isona yllätyksenä. Kilpailuilla on keskimäärin 15 000-20 000 katsojaa ja realistisena tavoitteena on paisua vielä reilusti isommaksi.

– SM-sarja on meille todella tärkeä asia. Pyrimme pitämään palkintorahat joka kausi vähintään tällä tasolla. Kilpailukalenteri säilyy varmaan aika ennallaan. Pääsimme nyt kolminkertaistamaan katsojamäärät yhden kauden aikana. Uskomme, että ensi vuonna meillä on yli 50 000 katsojaa.

Ylöstalolle ensimmäinen kausi

Ylöstalo kuuli alkuvuodesta kaveriltaan sarjasta ja päätti lähteä kokeilemaan onneaan. Koko ikänsä etenkin autopelejä pelannut keravalaisnuorukainen nappasi jackpotin heti avaussesongillaan. SM-kullasta ajetaan tänä vuonna toista kertaa. Kilpailut selostetaan formulapiireistä tutun Emma Kimiläisen johdolla.

– Onhan se älyttömän hienoa, kun näkee, että kaikki on selostettua. Lisäksi on tosi hyvät palkinnot. Oikeillakaan kilparadoilla ei usein ole noin isoja palkintoja. Ja onhan se tosi kivaa ajaa kilpaa, kun renkaat ja bensa kuluvat. Semmoista hienoa säätämistä ja strategisointia. Suosittelen ihan kaikille, jotka ovat yhtään kiinnostuneita. Suhteellisen halpaa ja vaaratonta. Hyviä puolia löytyy paljon. Huonoja puolia ei niinkään.

Kilpailuiden osallistujamäärät vaihtelevat hieman, mutta pääosin radalla ei tarvitse ruuhkassa tunkea eteenpäin. Se parantaa luonnollisesti myös mahdollisuutta voittaa.

– Se ei välttämättä olisi kovin vaikeaa edes monille voittaa noita kisoja. Vähän vain panostaa. Voisi tosi helpostikin päästä korkealle ja se on siistiä sitten nähdä, kun mukavat palkintorahat tulee pankkitilille, Ylöstalo myy ajatusta helpoista rahoista.

Ylöstalon ei tarvinnut käyttää enää juurikaan aikaa harjoittelemiseen. Pohjatyö on tehty pienestä pitäen.

– Tuohon sarjaan en ole itse asiassa ihan hirveästi edes harjoitellut. Suhteellisen pienellä effortilla tuli tuo voitto. Viimeisiin kilpailuihin en muutamaa tuntia enempää harjoitellut. Parissa tunnissa ajoin yhden stintin ja hain vähän säätöjä. Se riitti. Se on varmaan vuosien aikana tullut, kun on ajanut paljon eri pelejä. Nopeasti oppii uudet radat ja autot. Ei hirveästi tarvitse treenata.

Paperilla sanat saattavat kuulostaa jopa ylimielisiltä, mutta sitä Ylöstalo ei missään nimessä ole. Hän tiedostaa omat vahvuutensa ja sanoo ne rehellisesti kiertelemättä ääneen. Ja niin kuuluukin tehdä.

Voittaminen viehättää

Ylöstalo vaikuttaa kaikin puolin tervepäiseltä nuorelta mieheltä. Päivät kuluvat varastotöissä ja kavereiden kanssa hengaillessa. Seuraava iso asia elämässä siintää jo nurkan takana, kun armeijan harmaat kutsuvat ensi vuonna. Se saattaa vaikuttaa myös kisoihin.

Pelaamisen Ylöstalo on pitänyt pitkälti omana asianaan.

– En ole kauheasti puhunut noista asioista vanhempien kanssa. Totta kai he onnittelivat kuullessaan, että voitin sen kymppitonnin. Kaverit suhtautuivat aika samalla tavalla. En ole hirveästi huudellut, että pelailen tuommoisia.

Oma autokin löytyy, mutta miksikään autohulluksi hän ei tunnustaudu. Mestarin ote radoille on hiottu nimenomaan pelaamalla, ei liikenteen seasta.

– Seuraan autourheilua jonkun verran. Totta kai omaa bemaria tykkään vähän laitella. En kuitenkaan mikään tuning-mestari ole. Enemmän tykkään siitä kilvanajosta ja voittamisesta. Se on tärkeintä oikeastaan ihan missä tahansa pelissä.

Pelaamisen suhteen ei suuria pilvilinnoja ammattilaisuudesta ole rakennettu. Vielä.

– Totta kai se olisi hienoa, jos se olisi mahdollista. Tässä vaiheessa tosi vaikea uskoa, että ihan niin pitkälle olisi mahdollisuuksia. Maailman tasolla ihmiset käyttävät siihen kuitenkin niin paljon aikaa. Pelaamiseen, rakentamiseen ja säätöihin. Siihen pitäisi itsekin todella paljon sitten käyttää aikaa. Luulen, että pysyy harrastuksena tulevaisuudessa, eikä ihan täyspäivätyötä tästä tule. Vaikka olisihan se kivaa!

Maanantaina huipentuva SM-sarja kisataan jälleen ensi vuonna. Ylöstalo on jo lupautunut puolustamaan mestaruuttaan.

eMotorsportsin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan maanantaina 27. marraskuuta. Ratana toimii Westhill Interational.

Kilpailu voi seurata suorana kello 20.00 alkaen Facebookissa ja YouTubessa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here