Suomalaisten autoilu on romahtanut poikkeusolojen myötä

Suomalaiset ovat vähentäneet merkittävästi autoilua epidemian aikana, ilmenee POP Vakuutuksen Taloustutkimukselta tilaamassa tutkimuksessa.

23 prosenttia vastaajista on vähintään puolittanut ajokilometrinsä, ja joka kymmenes on käytännössä lopettanut ajamisen kokonaan. Auton todelliseen käyttöön skaalautuvat mallit muun muassa vakuutuksissa ovat nyt merkityksellisimpiä kuin koskaan.

Moni suomalainen miettii talouttaan ja kustannuksiaan nyt tarkasti. Merkittävä osa autoilun kustannuksista ei kuitenkaan jousta auton käytön mukana.

Liikennekäytöstäpoisto on ollut aiemmin ainut tapa säästää ajoneuvovakuutuksissa, jos käyttöä on vähemmän.
Kilometrihinnoitellut vakuutukset ovat kuitenkin kasvattamassa suosiotaan myös Suomessa. POP Vakuutuksen huhtikuussa teetättämä tutkimus osoittaa, että normaalioloissa 75 % suomalaisista ajaa alle 20 000 kilometriä vuodessa.

COVID-19-tartuntatautiepidemian myötä hallitus on päättänyt poikkeuksellisista kansalaisten arkeen vaikuttavista rajoitustoimenpiteistä. Tämä kaikki on johtanut oman elinpiirin pienentymiseen, ja se puolestaan näkyy suoraan autoilun vähentymisessä.

Tutkimuksen mukaan poikkeusolojen aikana miltei joka neljännes autoilija ajaa ainakin puolet vähemmän kuin normaalioloissa.

Vastaajista vain kolmasosan ajokilometreihin tilanne ei ole vaikuttanut juurikaan, mutta joka kymmenes autoilija on lopettanut autolla ajamisen miltei kokonaan. Poikkeusolojen ajokilometrimäärissä ei ollut huomattavia paikkakuntakohtaisia tai perhemalliin liittyviä eroja.

Kilometripohjainen autovakuutus kiinnostaa etenkin vähän ajavia

Vuonna 2016 POP Vakuutus toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille autovakuutuksen, jossa sekä liikenne- että kaskovakuutuksen hinnoittelu perustuu omiin ajettuihin kilometreihin.

Kuten tutkimus osoittaa, on hyvin todennäköistä, että epidemian takia ajokilometrit jäävät vuositasolla normaalia pienemmiksi. POP Vakuutuksen autovakuutus on kilometripohjainen, eli omat ajetut kilometrit vaikuttavat sekä liikenne- että kaskovakuutuksen hintaan.

Katso tästä muita juttuja koronaviruksesta.

– Mitä pidempään poikkeusolot jatkuvat, sen pidempään autot pysyvät parkissa. Ja kun ajokilometrejä kertyy vähemmän, on myös autovakuutusten hinta oltava pienempi. Tähän kasvavaan tarpeeseen me vastaamme, toteaa POP Vakuutuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Jussi Rossi.

POP Vakuutuksen Taloustutkimukselta tilaama tutkimus autoilun tottumuksista 04/2020

POP Vakuutuksen Taloustutkimus Oy:llä teetättämässä tutkimuksessa tarkasteltiin COVID-19-tartuntatautiepidemian vaikutuksia suomalaisten autoilutottumuksiin. Tutkimuksen kokonaisotanta oli n=1000, virhemarginaali on noin ±3 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamustasolla. Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluin huhtikuussa 2020.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän