Škoda Auton tekoälypohjainen järjestelmä tunnistaa tuotantolinjan huoltotarpeet

Škoda Auto on ottanut käyttöön tekoälyyn perustuvan kuvantunnistuksen varmistamaan tuotantolinjan huoltotarpeiden oikea-aikaisen havaitsemisen.

Škoda FabLab toteutti Škoda Auton päätehtaalle Mladá Boleslaviin järjestelmän, joka keskeytyksettä valvoo tuotantolinjan koneita ja laitteistoja. Järjestelmä on yhteydessä tietokoneeseen, joka tekoälyn (AI, Artificial Intelligence) avulla tunnistaa tuotantoprosessin poikkeamat ja siten tarpeen tehdä huoltotöitä. Škoda Auto on yksi Tšekin tasavallan ensimmäisistä yrityksistä, joka hyödyntää tekoälytuetun ennakoivan huoltamisen mahdollisuuksia.

– Olemme ottaneet ennakoivan huollon käyttöön varmistamaan, että tuotantovälineemme pysyvät erinomaisessa kunnossa. Tämä AI-järjestelmä valvoo keskeytyksettä tuotantoprosessin tilaa verraten sitä optimitilanteeseen. Järjestelmä on opetettu tunnistamaan tiettyjä mallitilanteita, joita se jatkuvasti osaa lisätä tietokantaan ja joiden perusteella se huomaa muutokset heti. Siten me pystymme reagoimaan viipymättä, optimoimaan prosessiemme tehokkuuden ja varmistamaan tuotantokapasiteettimme parhaan mahdollisen hyödyntämisen, toteaa ennakoivan huollon koordinaattori Miroslav Stejskal Škoda Auton tuotantoteknisestä palvelukeskuksesta.

Kamerat tuotantolinjan yläpuolisella kuljetinhihnalla

Käytössä kuluvista tuotantolinjan laitteista, varusteista ja osista, kuten palkit, pultit ja kaapelointi, saadaan kuvat tuotantolinjan yläpuoliselle kuljetinhihnalle asennetuilta kameroilta. Heti kun kameroihin yhteydessä oleva tekoälyä hyödyntävä tietokone havaitsee poikkeaman tuotantolinjan prosessissa tai jonkin osan tarvitsevan huoltoa, se antaa ilmoituksen reaaliaikaisesti.

Jatkuvat tarkastukset varmistavat huoltotarpeen ennakoivan havaitsemisen

Magic Eye vertaa kameroilta saatuja huippuresoluutiokuvia muistiin tallennettuihin tuhansiin kuviin. Siten on mahdollista havaita poikkeamat optimaalisiin edellytyksiin nähden ja tunnistaa syyt. Sinivalon käyttö varmistaa tekoälytyökalun luotettavan kyvyn erottaa toisistaan murtumat ja naarmut sekä tehdä oikea diagnoosi.

Lisäksi järjestelmä osaa jatkuvasti laajentaa tietokantaansa. Kun järjestelmä havaitsee esimerkiksi kuluneen pultin, se merkitsee kyseisen kohdan virheettömäksi heti kun kyseinen osa on vaihdettu ja tarkastettu. Havaittujen poikkeamien analysoinnissa järjestelmä käyttää aiemmin tunnistettujen poikkeamien tietoja.

Käytössä jo Enyaq iV:n ja Octavian tuotantolinjalla

Škoda käyttää Magic Eye -järjestelmää Mladá Boleslavin päätehtaallaan Enyaq iV- ja Octavia-mallien tuotantolinjalla. Näin Škoda Auto lukeutuu Tšekin tasavallan ensimmäisiin tekoälytuettua ennakoivaa huoltoa hyödyntäviin yrityksiin.

Järjestelmän edelleen optimoimiseksi ja käytön laajentamiseksi Mladá Boleslavin ja Kvasinyn tehtailla järjestelmän kehittäneellä FabLabilla on käytettävissään simuloitu osa tuotantolinjaa. Tätä ”implementointiareenaa” voidaan käyttää erilaisten kamera-asetusten testaamiseen, järjestelmän parametrien konfigurointiin ja tuotantolinjan vikojen simulointiin.

Škoda Academyn opiskelijat rakentavat taas unelmiensa auton

Päivän ralliauto: Suomen suosikkimallilla pärjättiin ralleissa 1960-luvulla

Škoda Enyaq RS iV:llä tehtiin kaksi Guinnessin maailmanennätystä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän