Reaaliaikaista kuvaa ja tietoa Vantaan yhden risteyksen liikenteestä

Suomalainen konenäön edelläkävijä MarshallAI julkaisee tänään maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen reaaliaikaisen näkymän Vantaan Tikkurilan keskustan risteyksestä.

Jatkuvassa suorassa lähetyksessä tekoäly havainnoi ja näyttää eri ajoneuvot, polkupyörät ja ihmiset reaaliaikaisesti, edellisen 12 tunnin yhteenvedon rinnalla, todetaan MarshallAi-yhtiön tiedotteessa.

Palvelu on luotu yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa konenäköön perustuvan liikenteen seurannan hyötyjen tutkimiseksi.

Palvelun avulla tutkitaan mahdollisuuksia vähentää päästöjä, säästää odotusaikaa sekä parantaa liikenneturvallisuutta käyttämällä tietoa hyödyksi liikennevalojen ohjauksessa.

Alustavan tuloksen mukaan hyvin toimivan Talvikki- ja Peltolantien risteyksessä olisi konenäön avulla mahdollisuus välttää yli 30 tuhatta pysähdystä vuodessa ja säästää keskimäärin joka kymmenes sekunti jonkun odotusaikaa, ilman että se vaikuttaisi negatiivisesti keneenkään muuhun.

Tutkitulla jaksolla MarshallAIn ohjelmisto tunnisti ihmisen, polkupyörän ja ajoneuvon vaihtuvissa olosuhteissa 98,2 – 99,8 % tarkkuudella. Raportista tullaan julkaisemaan julkinen yhteenveto lähiviikkoina.

– Tekoälyyn pohjautuvalla kuvan tulkinnalla voidaan havaita asioita, joiden havaitseminen on perinteisillä antureilla hankalaa. Kokeilun tulosten perusteella uskomme, että kuvan tulkinnan avulla voidaan parantaa liikennevalo-ohjauksen toimivuutta esimerkiksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmasta, sanoo Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Heikki Alkila.

– Uusi teknologia mahdollistaa entistä älykkäämmän ohjauksen, kun käytettävissä on myös reaaliaikainen tilannekuva itse risteysalueelta. Liikenteen sujuvuutta edistää myös se, että päällysteitä ei tarvitse rikkoa sulkemalla kaistoja huolto- ja asennustyön yhteydessä, sanoo MarshallAIn toimitusjohtaja Marcus Nordström.

Julkinen näkymä ja reaaliaikainen video löytyvät osoitteessa https://bit.ly/vantaanliikenne. MarshallAIlla on käynnissä samankaltainen hanke myös Tukholman kaupungin kanssa ja vastaavaa teknologiaa hyödynnetään esim. Helsingin kaupungin ja yrityskumppaneiden IoT -kokeilussa Pasilassa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. Edellinen artikkeli
    Syyskuussa Suomeen tulevan Volkswagenin sähköauto on hinnoiteltu ja ennakkomyynti alkanut

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän