Ralli: Teemu Asunmaa ajoi Seinäjoella rallin kuninkuusluokan mestariksi

Teemu Asunmaa. Kuva: Jarno Saari.

Teemu Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Jani Salon kanssa ovat rallin SM-sarjan SM1-luokan Suomen mestareita vuosimallia 2020. Kaksikon toinen peräkkäinen kuninkuusluokan Suomen mestaruus ratkesi tänä viikonloppuna Seinäjoella ajetussa kauden viimeisessä osakilpailussa.

Teemu Asunmaalle nyt tullut Suomen mestaruus on rallin SM-sarjan SM1-luokassa uran kolmas. Alavutelainen kruunattiin ensimmäisen kerran rallin SM-sarjan kuninkuusluokan Suomen mestariksi vuonna 2017, toinen mestaruus tuli viime vuonna ja ”hattutemppu” täydentyi siis tänä viikonloppuna Seinäjoella, missä Asunmaa yhdessä kartanlukija Salon kanssa nousivat mestareiksi yleiskilpailun ja SM1-luokan ylivoimaisen voiton myötä.

– Onhan se aina hieno fiilis, kun homma tulee hoidetuksi. Ei ollut helppo viikonloppu, Asunmaa kuvaili ensimmäisiä ajatuksiaan sen jälkeen, kun TGS Worldwide -tiimin Škoda Fabia Rally2 Evo -auto oli ylittänyt Seinäjoen SM-rallin viimeisen erikoiskokeen maalilinjan.

Asunmaa lähti SM-sarjan kauden viimeiseen osakilpailuun Seinäjoelle haastajana, olihan SM1-luokan pistekärki neljän ajetun osakilpailun jälkeen Emil Lindholm.

Perjantaina ajettujen kolmen ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Asunmaan johto Lindholmiin nähden oli 3,2 sekuntia ja tuo johto kasvoi lauantain avauksessa kuuteen sekuntiin. Lindholm kavensi eron kahdella seuraavalla erikoiskokeella 1,5 sekuntiin, kun ajamatta oli vielä huoltotauon jälkeiset kolme erikoiskoetta.

Huikea sekuntitaistelu mestaruudesta päättyi kuitenkin heti huoltotauon jälkeisellä erikoiskokeella, kun Lindholm ajoi ulos ja keskeytti. Kun matkaa maaliin oli kaksi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan hieman alle 19 kilometriä, riitti Asunmaalle mestaruuteen maaliin selviytyminen ja sijoitus kahden parhaan joukossa. Ja sen Asunmaa myös teki, kolmas Seinäjoen SM-rallin yleiskilpailun voitto irtosi lopulta 40,9 sekunnin turvin.

– Taistelu jäi hieman kesken, kun Emil ajoi ulos. Kyllähän se helpotti sen jälkeen tilannetta, paine ja kiire loppuivat aika nopeasti siinä kohtaa. Helppojahan ne kaksi viimeistä pätkää oli tulla, kun tosiaan ei ollut kiire mihinkään, eroa kun oli jo niin paljon taakse. Sitten vain ajeltiin auto maaliin, Asunmaa kertasi mestaruusratkaisua.

Lindholmin matka katkesi, kun ensin auton konepelti nousi pystyyn ja heti seuraavassa mutkassa Lindholm osui sisäpenkasta esiin kaivautuneeseen maakiveen, josta Škoda kaatui tieltä ulos ja kaksikko joutui keskeyttämään.

– En kyllä tiedä, että mitä tuossa tilanteessa olisin voinut tehdä toisin. Omaan vihkooni tämä menee. Avautunut konepelti tietysti haittasi jonkin verran, mutta se ei vaikuttanut ulosajooni yhtään. Näin mutkan normaalisti, jarrutin ja käänsin auton sisämutkan ajouraan. Etupyörä osui penkasta esiin kaivautuneeseen maakiveen ja auto lähti välittömästi kaatumaan. Ei siinä ollut mitään tehtävissä, Lindholm totesi maalissa.

Rallin junioreiden Suomen mestaruuden vuonna 2011 voittanut Asunmaa on saavuttanut rallin yleisestä SM-sarjasta nyt yhteensä viisi Suomen mestaruutta, löytyyhän palkintokaapista myös SM2-luokan Suomen mestaruudet vuosilta 2015 ja 2016.

Kuninkuusluokan kolmea mestaruutta ei Asunmaa halunnut lähteä rankkaamaan, kaikki ne kun ovat hänelle yhtä arvokkaita, mutta yksi asia kauden viimeisen osakilpailun jälkeen oli ainakin varma: kotiin ei lauantaina vielä lähdetä.

Seinäjoen SM-rallin SM1-luokan lopputulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda)   50.45,9
2) Mikko Heikkilä (Skoda)        + 40,9
3) Juha Salo (Skoda)            + 1.00,3
4) Aleksi Röyhkiö (Skoda)     + 1.33,0
5) Esa Ruotsalainen (Skoda) + 2.17,7

SM1-luokan epäviralliset loppupisteet

1) Teemu Asunmaa (AlavUA)   107,5
2) Emil Lindholm (NHD)            95
3) Mikko Heikkilä (MäntsMK)     61
4) Esa Ruotsalainen (SaarUA  ) 51
5) Juha Salo (KaUA)                 49,5

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here