Poliisi valvoi mopoilijoita Mikkelin seudulla — nuoret suhtautuivat valvontaan asiallisesti!

Valvontaa kohdistettiin poliisin aiemmin kansalaisilta saamien valvontapyyntöjen perusteella erityisesti mopojen ja kevytmoottoripyörien häiritsevään ajo tapaan Mikkelissä ja lähikunnissa.

Valvonnan tarkoituksena oli puuttua räikeimpiin rikkeisiin ja häiriöihin sekä tarkastaa valvonnassa tavattujen kaksipyöräisten kunto ja varusteet.

Valvonnan aikana jäi kiinni viisitoistavuotias mopon kuljettaja, jota epäillään rattijuopumuksesta.

Kuntovalvonnassa tarkastettiin erityisesti perjantai illan aikana kymmeniä mopoja, joista osa oli epäkuntoisia. Huomattavassa osassa epäkuntoisia mopoja oli pakoputkivikoja.

Muut yleisimmät puutteet olivat valo-, rengas-, jarru ja iskunvaimenninvikoja. Joihin puututtiin neuvoin ja korjauskehotuksin sekä rangaistusvaatimuksin.

Tarkastuksissa viritettyjä mopoja löytyi edelleen useita. Viritetyn mopon kuljettajia määrättiin ajokieltoon, mopoista poistettiin rekisterikilpiä ja mopoja määrättiin valvontakatsastukseen. Näiden lisäksi kuljettajille tulevat maksuun mahdolliset vero- ja vakuutusseuraamukset.

Valvonnan aikana poliisi oli yhteydessä kiinnijääneiden nuorten vanhempiin ja poliisi tulee jatkamaan näitä yhteydenottoja vielä myös myöhemmin.

Poliisi ei tyrmää mopomiittejä kunhan pidetään järki päässä

Poliisi saa vuosittain kansalaisilta useita satoja valvontapyyntöjä Itä-Suomen alueella. Ylivoimaisesti eniten valvontapyynnöt koskevat häiritsevää mopoilua eri asuinalueilla niin taajamissa kuin myös haja-asutusalueilla. Poliisi on joka kesä kohdistanut valvontaa mopoilijoihin ja mopoihin.

– Tyytyväisenä täytyy todeta, että nuoret ovat suhtautuneet tämän kevään valvontaan erittäin asiallisesti ja esimerkiksi takaa-ajotilanteita ei ole valvonnan yhteydessä juurikaan tullut, kertoo Itä-Suomen liikennepoliisin komisario Seppo Porokka.

Mopoilijat järjestävät innokkaasti myös mopomiittejä, joihin osallistujia voi tulla kauempaakin. Porokan mukaan mopomiitit ovat sinällään ihan normaalia nuorten keskinäistä sosiaalista toimintaa, mikäli muistetaan pitää järki mukana.

– Mopomiitin paikka kannattaa miettiä siten, ettei siitä aiheudu tarpeetonta häiriötä alueella asuville tai ettei kokoontumisella vaaranneta liikenneturvallisuutta. Porukassa toimiessa voi olla vaarana, että mopo lähtee niin sanotusti keulimaan ja vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia syntyy.

Katso tästä muita mopojuttuja.

– Nyt on myös huomioitava, että koronaepidemia ei ole vielä ohi ja myös sen vuoksi kannattaa muistaa esim. lähikontaktien välttäminen ja sitä kautta suojella itseään, vanhempia sekä isovanhempia ikävältä tartunnalta, Porokka muistuttaa.

– Poliisi tulee jatkamaan mopovalvontaa Itä-Suomessa tulevina viikkoina eli mopot kuntoon ja liikenteeseen vain selvinpäin, Porokka kehottaa. Poliisin tavoitteena on nimenomaan neuvoa ja valistaa moponuoria turvallisesta liikennekäyttäytymisestä sekä menopelien kunnossa pitämisestä.

– Toivotaan, että valvonta sujuu edelleen hyvässä yhteisymmärryksessä, Porokka jatkaa. Poliisia ei kannata lähteä ajamaan pakoon, koska silloin vaarantaa suotta oman hengen ja terveyden sekä muita liikenteessä olevia. Pysäyttämisen taustalla saattaa olla vain vähäinen rike tai varustepuute, josta selviää vähimmillään huomautuksella tai korjauskehotuksella eli pakoon ajava ottaa tuolloin suhteettoman ison riskin ja syyllistyy pakoon ajaessaan mahdollisesti muihin huomattavasti vakavampiin rikoksiin.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!