Metsästyskausi ja kiima-aika saavat hirvet sekä kauriit liikkeelle. Etenkin hirvi on niin massiivinen eläin, että auto voi romuttua lunastuskuntoon siihen törmättäessä. Henkilövahinkoja syntyy useimmissa tapauksissa, ja ääripäässä menetetään henki. Myös kauriiseen törmääminen aiheuttaa yleensä vähintään korjaamoreissun, todetaan poliisin tiedotteessa.
Komisario Ilkka Kantola muistuttaa, että varoitusmerkkejä ei ole tiellä tarpeettomasti. Niiden vaikutusalueella on yleensä eläinten vakiintuneita kulkureittejä.
− Merkin nähdessään fiksu autoilija hidastaa nopeutta etenkin aamu- ja iltahämärissä, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. On huomattava ero, törmääkö hirveen nopeudella 80 vai 60 kilometriä tunnissa.
Hirvikolareista noin 70 prosenttia tapahtuu hämärällä tai pimeällä. Suuressa osassa kolareita kuljettaja ei ehdi tehdä mitään. Ensimmäinen havainto hirvestä on ollut tumma varjo, johon ajoneuvo juuri törmäsi.
Vähennä nopeutta ja tähtää pään sijasta takamukseen
Nopeuden vähentäminen on paras keino pienentää törmäysriskiä ja lieventää kolarin seurauksia. Hirven tai peuran nähdessään kannattaa aina hiljentää vauhtia, vaikka eläin seisoisi tien ulkopuolella.
− Jos hirvi juoksee tielle, väistä peräpään puolelta. Lisäksi muista, että perässä saattaa tulla toinen ja kolmaskin. Hirven juostua jonkin matkan päässä tien yli, laske nopeutta vähemmäksi, Kantola ohjeistaa.
Vanhan kansan nyrkkisääntö on, että pystykorvaa pienempää eläintä ei kannata väistää.
− Tämä ei todellakaan tarkoita, että ajetaan tahallaan päälle, vaan sitä, että usein äkkinäisessä väistössä menetetään auton hallinta ja ajetaan joko ulos tieltä tai vastaantulevaa autoa päin. Turvallisempi tapa ainakin päätienopeuksissa on jarruttaa ja pienemmissä nopeuksissa sekä jarruttaa että väistää.
Alkusyksyn aikana Länsi-Uudellamaalla on sattunut yli parikymmentä hirvi- ja peurakolaria
Alkusyksyn aikana esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla on sattunut yli parikymmentä hirvi- ja peurakolaria. Pahin aika on vielä edessä.
Sunnuntaina 27.9. Raaseporissa moottoripyörä, jonka kyydissä oli kuljettajan lisäksi matkustaja, törmäsi peuraan noin 60 kilometrin tuntivauhdilla. Sekä kuljettaja että matkustaja tarvitsivat sairaalahoitoa.
Toimi näin, jos törmäät eläimeen
Jos törmäät eläimeen, varoita muuta liikennettä, huolehdi mahdollisista loukkaantuneista, soita hätäkeskukseen ja kykyjen lopeta loukkaantunut eläin. Jos peuraan törmättäessä ei synny henkilövahinkoja, riittää ilmoitus hätäkeskukseen. Poliisia ei tarvitse jäädä odottamaan.
Jos eläin on kuollut tai jatkanut loukkaantuneena matkaansa, merkitse paikka, josta se löytyy tai on lähtenyt metsään. Yksilöi pyydettäessä paikka tarkasti tyyliin ”tiellä 51 Hangon suuntaan ajettaessa oikealla puolella tietä ojassa, tapahtumapaikasta noin 400 metriä risteyksen ”Siuntio 4” ennakkokylttiin”.