Pitkiä ehdollisia ajokieltoja rattijuopoille

Itä-Suomen poliisi on määrännyt pitkiä ehdollisia ajokieltoja rattijuopoille.

Käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa törkeään rattijuopumukseen syyllistyneen henkilön 45 päivän ehdolliseen vankeuteen. Kuljettajalla oli ollut alkoholia 0,68 mg litrassa uloshengitysilmaa.

Henkilöllä ei ollut aikaisempaa ajokieltorikoshistoriaa.

Poliisilaitos määräsi hänet seitsemän kuukauden ja kahden viikon ehdolliseen ajokieltoon alkolukolla valvotulla ajo-oikeudella. Koeaika päättyy toukokuussa 2022.

Toukokuussa 2,07 promillen humalassa autoa kuljettanut henkilö tuomittiin käräjäoikeudessa 65 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Poliisilaitos määräsi hänet ensikertalaisena yhdeksän kuukauden ja kahden viikon ehdolliseen ajokieltoon alkolukolla valvotulla ajo-oikeudella. Koeaika päättyy heinäkuussa 2022.

Kesäkuussa henkilöautoa päihtyneenä kuljettanut henkilö tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä rattijuopumuksesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Hänellä oli ollut alkoholia 0,73 mg litrassa uloshengitysilmaa.

Kuljettaja ei ollut aiemmin syyllistynyt ajokieltorikoksiin, joten hänet määrättiin seitsemän kuukauden ehdolliseen ajokieltoon alkolukolla valvotulla ajo-oikeudella. Koeaika päättyy toukokuussa 2022.

Alkolukko autossa koeajan päättymiseen asti

Ajokorttilain mukaan poliisin on määrättävä ehdollinen ajokielto alkolukolla valvotulla ajo-oikeudella, jos rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt henkilö sitä pyytää.

Kyseessä täytyy olla niin sanottu alkoholirattijuopumus, eli kuljettaja ei ole saanut olla huumausaineiden vaikutuksen alainen syyllistyessään rattijuopumusrikokseen. Lisäksi henkilöllä täytyy olla vakituinen asuinpaikka Suomessa, eikä hän saa muusta syystä olla ajokiellossa.

Ehdollisen ajokiellon pituuteen vaikuttaa myös se, kuinka kauan kuljettaja on ehtinyt olla väliaikaisessa ajokiellossa ennen alkolukolla valvotun ajo-oikeuden saamista.

Kun henkilö määrätään ehdolliseen ajokieltoon alkolukolla valvotulla ajo-oikeudella, poliisi määrää koeajan, joka on vähintään vuoden ja enintään kolme vuotta. Henkilöllä on oltava kuljettamassaan autossa alkolukko koeajan päättymiseen saakka.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here