Päivän museoauto: Suomalaisen sähköauton prototyyppi — Talbot Horizon

Uudenkaupungin autotehtaalla julkistettiin 17.5.1985 suomalaisen sähköauton prototyyppi. Auton rakentamiseen olivat osallistuneet Neste, Imatran Voima, Kymi-Strömberg ja Saab-Valmet.

Koeauto oli Talbot Horizon. Auto ei päätynyt sarjavalmistukseen, ja se ei ollut tavoitteenakaan. Tarkoituksen oli hankkia uutta osaamista ja kokemusta sähköauton valmistuksesta.

Kuva: CvB.

Akkujen painon takia Talbot Horizonia täytyi vahvistaa. Lyijyakku oli ainoa kaupallisessa valmistuksessa oleva akku. Akusto koostui 19:sta eteen ja taakse sijoitetusta 12 V:n akusta, jotka painoivat yhteensä 400 kg.

Akkujen tehotiheys oli 30 Wh/kg, joka on noin 45 prosenttia enemmän kuin vastaavan kokoisessa käynnistysakussa.

Auton vaihteisto jätettiin työn säästämiseksi paikoilleen. Talbotissa on Kymi-Strömbergin kolmivaiheinen oikosulkumoottori, joka sijoitettiin moottoritilaan etuakuston alle. Moottoria kiihdytettiin normaaliin tapaan kaasupolkimella, johon kytkettiin digitaaliset anturit.

Kuva: CvB.

Jarrutuksessa syntyvä mekaaninen energia varastoitui takaisin akkuihin, tällä oli tarkoitus saada aikaan noin 20 prosentin energiasäästö.

Katso tästä muita Päivän museoautoja.

Latausjärjestelmä on mikroprosessoriohjattu. Sisäänrakennetulla latauslaitteella voitiin ladata kaikista sähköliitännöistä. Latausaika on tavallisella vaihtovirralla kahdeksan tuntia.

Kuva: CvB.

Auton lämmityslaite toimi polttoöljyllä. Lyhyen käyttösäteen ja saasteettomuuden vuoksi sähköauton ajateltiin olevan parhaimmillaan kaupunkiautona.

Autolla pystyi ajamaan 60-80 kilometriä huippunopeudella 100 km/h.

Kuva: CvB.

Talbot Horizon sähköauto

  • Vuosimalli: 1984
  • Moottori: Tasavirtasarjamoottori
  • Teho: 27 kW (37 hv)
  • Käyttövoima: Sähkö
  • Massa: 1820 kg
  • Valmistusmaa: Suomi
  • Omistaja: Mobilia

Auto on kuvattu Mobilian Tankit Täyteee -näyttelyssä.

Tekstin lähde: Näyttelyteksti

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!