Nämä turvalaitteet tulevat pakollisiksi EU:n alueella

Vireystilan valvonta. Kuva: Daimler.

Uusissa ajoneuvoissa on toukokuusta 2022 alkaen oltava useita uusia turvajärjestelmiä.

Kaikissa uusissa ajoneuvoissa pitää uusien sääntöjen myötä olla seuraavat järjestelmät: älykäs nopeusavustinjärjestelmä, kuljettajan väsymyksen ja tarkkaavaisuuden varoitusjärjestelmä, kehittynyt kuljettajan tarkkaamattomuuden varoitusjärjestelmä, peruutustutka ja onnettomuustietotallennin (musta laatikko).

Älykkään nopeusavustinjärjestelmän on arvioitu voivan vähentää kuolemantapauksia tieliikenteessä 20 prosentilla.

Älykäs nopeusavustinjärjestelmä ilmoittaa karttojen ja liikennemerkkien perusteella kuljettajalle, kun nopeusrajoitus ylittyy. Järjestelmä ei ole nopeudenrajoitin, ja kuljettaja voi tarvittaessa sammuttaa järjestelmän.

Lisäksi henkilöautoissa ja kevyissä hyötyajoneuvoissa pitää olla kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä, joka on jo pakollinen rekoille ja linja-autoille, sekä hätätilanteiden kaistanpitojärjestelmä.

Suurimman osan näistä järjestelmistä pitää olla käytössä uusissa automalleissa toukokuusta 2022 alkaen ja nykyisissä automalleissa toukokuusta 2024 alkaen.

Rekoista ja linja-autoista turvallisempia pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden suojaamiseksi

Uusien sääntöjen myötä rekat ja linja-autot pitää suunnitella niin, että kaikkein haavoittuvimmat tienkäyttäjät kuten pyöräilijät ja jalankulkijat olisivat helpommin kuskien nähtävissä.

Rekkoihin ja linja-autoihin tulee asentaa edistyneitä järjestelmiä, joilla ”pienennetään niin hyvin kuin mahdollista kuljettajan edessä ja sivulla sijaitsevia sokeita pisteitä”.

Tämän suoran näkyvyyden teknologian tulisi olla käytössä uusissa rekka- ja linja-automalleissa marraskuusta 2025 alkaen ja nykyisissä malleissa marraskuusta 2028 alkaen.

Asetus hyväksyttiin parlamentissa äänin 578 puolesta, 30 vastaan ja 25 tyhjää. Neuvoston pitää vielä hyväksyä uudet säännöt.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here