Moni matkustaja kokee kuljettajan käytöstä tai ajotapaa pelottavana

10.9.2018 09.05

Moni suomalainen kertoo joskus pelänneensä kuljettajan käytöstä tai ajotapaa ollessaan tämän kyydissä.  Tiedot selviävät LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tunteneensa pelkoa, sillä kuljettaja otti tarpeettomia riskejä. Lähes yhtä paljon huolta ovat aiheuttaneet kuskin ajama ylinopeus tai muuten kova vauhti sekä kuskin kännykän käyttö ajon aikana.

– Liian lähellä edessä ajavaa ajaminen ja esimerkiksi vaaralliset ohitukset maanteillä ovat kuitenkin valitettavasti arkipäivää ja se huomioiden ei ehkä ole yllätys, että moni pelkää kyydissä, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kommentoi tutkimustulosta.

Mistä suomalaiskuskien huolta nostava käytös sitten voisi johtua?

– Kuljettajan paikalla istuessa ehkä ajattelee, että voi hallita tilanteet, vaikka vieressä tai takapenkillä istuvat ajattelevat aivan toisin. Voi myös olla, että kun tällainen liian lähellä ajava kuljettaja laitettaisiin samaan tilanteeseen toisen kyytiin, hän alkaisi pelätä. Kuljettajan paikka voi siis tuoda harhakäsityksen siitä, että mitään ei satu, koska ”minä itse kuitenkin hallitsen tämän”.

Autojen tekniikkaan ei saa luottaa liikaa

38 prosenttia suomalaisista on myös sanonut autossa joskus ääneen, että kuljettajan käytös tai ajotapa pelottaa. Nieminen pitää tutkimustulosta huolestuttavana.

– Tuudittavatko nykyaikaiset autot kuljettajia liialliseen turvallisuuden tunteeseen, kun ne joka tapauksessa ovat mukavia ja helppoja ajaa?

– Osa kuljettajista saattaa luottaa liiaksi avustavaan tekniikkaan, kuten ajovakauden hallintajärjestelmään. Uusi tekniikka tuo lisää turvallisuutta, mikäli ajotapa säilyy entisellään. Jos nostamme nopeutta tai muutamme käyttäytymistä, tekniikan tuoman turvallisuushyöty katoaa kokonaan. Niin kauan, kun ihminen itse ajaa autoa, ennakoivan ajotavan omaksuminen ja liikennetilanteiden lukeminen säilyvät tärkeinä taitoina, joita voi myös kehittää ja harjoitella.

Riskejä otetaan ajattelemattomuutta ja tavan vuoksi

Osa kyselyyn vastanneista myöntää myös itse syyllistyneensä joskus ylinopeuden ajamiseen ja on saanut kuulla siitä matkustajilta. 23 prosenttia suomalaisista kertoo näin. Nieminen kritisoi nykykuskeja siitä, että he eivät halua kehittää omia ajotaitojaan tai päästä irti pinttyneistä tavoistaan.

– Omien liikennetaitojen jatkuva kehittäminen ja parantaminen taitaa olla ihmisille liian vieras ajatus. Jos muutamaan vuoteen ei ole sattunut mitään, ihminen tyytyy siihen ja ajattelee, että kaikki menee hyvin jatkossakin. Aina edes kolarissa osallisena oleminen ei saa kuljettajaa ajattelemaan, että omassa toiminnassa olisi jotakin kehitettävää.

Niemisen mukaan turhien riskien otto johtuu yleensä nimenomaan ajattelemattomuudesta ja vanhoista tavoista.

– Huonoja asenteitakin tietysti on olemassa, mutta sellaisten ongelma-autoilijoiden joukko ei lopulta ole kovin suuri. Nykyään nuoretkin osaavat toimia pääasiassa hyvin vastuullisesti liikenteessä.

Arjen katsaus -tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi 1001 suomalaista, jotka edustavat maamme 15-74-vuotiasta väestöä. Kysely tehtiin 27.4.–4.5.2018 välisenä aikana.JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän