Liikenteen polttonesteiden kulutus on vähentynyt viime vuosina

Tieliikenteen ajokilometrien määrä kasvoi hieman viime vuonna, kertovat Tilastokeskuksen tuoreen Tietilaston tiedot. Vuonna 2023 henkilöautojen liikennesuorite kasvoi noin 0,5 prosentilla.

Määrä on kuitenkin edelleen hieman yli 5 prosenttia ennen pandemiaa vallinnutta vuoden 2019 tasoa alempi. Liikennesuoritteet vähenivät pandemian aikana, kun etätyö ja erilaiset etäpalvelut ovat vähentäneet liikkumistarvetta. Henkilöliikenteen kysyntää ovat vähentäneet myös talouskasvun hidastuminen ja polttoaineiden hintojen nousu viime vuosien aikana.

Nestemäisten polttoaineiden kysyntä on vähentynyt selvästi ennen pandemiaa vallinneesta tasosta – Tilastokeskuksen tilastojen mukaan bensiiniä myytiin vuonna 2023 noin 8 prosenttia ja dieseliä noin 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

”Polttoaineiden myynti on vähentynyt selvästi enemmän kuin liikennemäärä. Tämä kertoo liikenteen voimistuvasta sähköistymisestä ja autojen polttoaineenkulutuksen vähenemisestä viime vuosikymmenen aikana. Vaikka ladattavien autojen osuus autokannasta on vasta hieman alle 9 prosenttia, sähköistyminen keventää jo polttonesteiden myyntitilastoja”, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Tiekuljetusten määrät ovat vähentyneet talouden taantuman seurauksena henkilöliikennettä enemmän. Kuorma-autojen liikennesuorite oli vuonna 2023 noin 2 993 miljoonaa ajoneuvokilometriä, joka on hieman yli 6 prosenttia pienempi kuin vuonna 2022 ja noin 10 prosenttia pienempi kuin ennen pandemiaa vuonna 2019. Raskaan liikenteen liikennemäärät ovat vähentyneet viime vuoteen nähden myös alkuvuoden aikana.

Lue myös

Bensiinin keskihintojen nousu kiihtyi maaliskuussa — vuositasolla hinnat tulleet alas!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän