Liikenneturva: Musta jää on yllättänyt joka toisen autoilijan

Liikenneturvan kyselyn* mukaan musta jää on yllättänyt joka toisen autoilijan. Musta jää aiheuttaakin omat haasteensa syys- ja talviliikenteeseen, sillä se on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita.

Erityisesti sillat, rampit ja muut alueet, joiden alla ei ole lämmittävää maaperää voivat olla vaarallisen liukkaita. Nämä kohdat jäätyvät ensimmäisinä, vaikka tiet olisivat muuten kuivia, todetaan Liikenneturvan tiedotteessa.

– Musta jää on erityinen riskitekijä, sillä sitä ei näe ja se saattaa syntyä selkeällä säällä ja vaikka lämpömittari näyttäisi plusasteita, Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi varoittaa tiedotteessa.

Ennakointi alkaa ennen ajoon lähtöä

Ennakointi on paras tapa varautua vaihtuviin tai haastaviin keliolosuhteisiin. Ennakointi sisältää tarvittavat toimenpiteet sekä ennen ajoa että ajon aikana. Ennen ajoa on tarkistettava sääennuste ja varmistettava, että autossa on keliin sopivat renkaat. Ajon aikana kuljettajan on puolestaan ajettava ennakoiden eli pidettävä kelivaraa ja tunnistettava vaaratekijät ajoissa.

– Vaikka kunnossapito pyrkiikin seuraamaan ja ennakoimaan tilanteita, tulee kuljettajan aina sovittaa toimintansa olosuhteiden mukaan, Niemi muistuttaa.

Turvaväli tuo lisää pelivaraa

Liukkaalla kelillä turvavälin pitäminen on entistä tärkeämpää. Liukkaalla kuljettajan virheliikkeet korostuvat, kun jarrutusmatkat pitenevät huomattavasti. Hyvätkään talvirenkaat eivät takaa kesäkelin pitoa.

Katso tästä muita Liikenneturva-juttuja.

Liian lyhyt välimatka voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin, siksi etäisyydestä on tärkeä pitää huolta. Tarpeeksi suuri turvaväli tekee liikenteestä sekä turvallisempaa että sujuvampaa.

Tilannenopeus turvaa pidon

Huonoja ajo-olosuhteita voi kompensoida alentamalla nopeutta. Alhaisempi nopeus tuo kuljettajalle lisää havainnointiaikaa sekä lyhentää pysähtymismatkaa ja -aikaa. Oikea tilannenopeus myös ehkäisee pidon menetystä.

– Liian suurella nopeudella ei ABS-jarruista tai muustakaan turvatekniikasta ole hyötyä, jos renkaiden pito pääsee irtoamaan tien pinnasta esimerkiksi ratin kääntämisen seurauksena, Niemi huomauttaa.

Pito kuntoon näillä vinkeillä

  • Lähde liikkeelle ja kiihdytä niin, että vetävät pyörät eivät lyö tyhjää.
  • Aja kaarteisiin maltillisilla nopeuksilla.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  • Aja tiellä oleviin vesilammikoihin ja vesitäytteisiin ajouriin hitaalla vauhdilla.
  • Ohituksia kannattaa välttää kelin ollessa huono.
  • Jos ajat autolla, jossa ei ole ABS-jarruja, vältä lukkojarrutusta. Pyörien ollessa lukossa autoa ei voi ohjata.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan musta jää on yllättänyt 49 % autoilijoista. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1000 henkilöä, joista autoilijoita oli 79 %.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here