Kuulutko riskiryhmään? Ärsyynnytkö helposti parkkipaikan etsinnässä?

20.3.2018 09.45

Joka neljäs suomalainen sanoo ärsyyntyvänsä parkkipaikan etsimisestä viidessä minuutissa tai jopa nopeammin. Yli puolet suomalaiskuskeista ärsyyntyy etsinnän venyessä kymmeneen minuuttiin.

Suomessa vapaa paikka kuitenkin löytyy lähes 70 prosentin todennäköisyydellä alle kymmenen minuutin etsimisen jälkeen.

Suomen tilanne on selvästi parempi kuin Etelä-Euroopassa. Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa yli kolmannes autoilijoista joutuu jokaisella pysäköintikerrallaan etsimään vapaata paikkaa keskimäärin 10–20 minuuttia.

Tiedot selviävät mobiilipysäköintipalveluita tarjoavan Easyparkin teettämästä kansainvälisestä kyselytutkimuksesta.

Ruotsalaiset Pohjoismaiden parkkiraivoajia

Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset ovat kuitenkin rauhallisia parkkeeraajia. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa joka kolmas kuljettaja ärsyyntyy, jos joutuu etsimään vapaata pysäköintitilaa yli viisi minuuttia.

Ruotsalaiset ovat Pohjoismaiden parkkiraivoajia. Heistä vain 17 prosenttia sanoo, ettei ärsyynny tai stressaannu pysäköintipaikan etsimisestä.

Keskimäärin 10–20 minuuttia jokaiseen parkkeeraukseen

Pysäköintipaikan löytymisen vaivattomuudessa on selkeä eroavaisuus Pohjoismaiden sekä Etelä- ja Keski-Euroopan välillä.

Suomessa vapaa paikka löytyy liki 70 prosentin todennäköisyydellä viimeistään kymmenen minuutin etsimisen jälkeen ja 45 prosentin todennäköisyydellä jo viidessä minuutissa tai aiemmin.

Ruotsissa tilanne on lähes sama.

Sen sijaan Espanjassa ja Italiassa pysäköintipaikkaa etsitään merkittävästi kauemmin kuin Pohjoismaissa. Kummassakin yleensä 6–15 minuuttia.

Yli kolmannes sekä espanjalaisista että italialaisista joutuu jokaisella pysäköintikerrallaan etsimään vapaata paikkaa keskimäärin 10–20 minuuttia.

– Myös Saksassa ja Ranskassa vähintään kuuden minuutin etsintä on tavanomaisinta. Kummassakin maassa 40 prosenttia kuskeista sanoo parkkitilan etsimisen kestävän keskimäärin 6–15 minuuttia. Näissä näkyvät tietysti erot maiden asukasmäärissä, mutta myös kaupunkisuunnittelussa. Etelä- ja keskieurooppalaiset kaupungit ovat keskimäärin pohjoismaalaisia vanhempia, joten liikenneolosuhteet ovat niissä yleensä hankalammat, Easypark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Pohjoismaalaiset ovat kuumaverisempiä kuin eteläeurooppalaiset

Pohjoismaissa ärsyynnytään pitkittyvästä etsinnästä nopeammin kuin etelämpänä. Espanjassa vain 15 prosenttia ärsyyntyy alle viidessä minuutissa ja peräti noin joka viides vasta, kun parkkipaikan etsiminen kestää yli 15 minuuttia.

– Stereotypia kuumaverisistä eteläeurooppalaisista ei ainakaan tässä toteudu. Sen sijaan eteläeurooppalaisten tottumukset näkyvät hauskasti hermojen kestävyytenä. Ylipäätään joka neljäs kyselyymme vastanneista kokee, ettei parkkipaikan metsästäminen ärsytä. Heistä valtaosa asuu Etelä- tai Keski-Euroopassa, Anderson kertoo.

Hollantilaiset näyttävät olevan Euroopan rauhallisimpia parkkeeraajia. Heistä 60 prosenttia ilmoittaa löytävänsä parkkipaikan keskimäärin alle viidessä minuutissa. Hollantilaisista 45 prosenttia sanoo, ettei turhaudu tai stressaannu parkkipaikan etsimisestä.

EasyParkin yleiseurooppalainen kyselytutkimus toteutettiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Itävallassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa. Kysely tehtiin 31.1.–14.2.2018.


Kyselyyn vastasi lähes 10 500 autoilijaa ympäri Eurooppaa. Suomesta vastaajia oli yhteensä 1016, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän