Kurikan viime talven jäärataturman aiheutti jäässä ollut reikä

Kurikan Jalasjärvellä 7.3.2020 jääradalla tapahtuneeseen 14-vuotiaan pojan kuolemaan johtaneen tapahtuman poliisin esitutkinta on saatu päätökseen.

Tehdyssä esitutkinnassa on selvinnyt, että kaksi autoa oli radalla ajamassa. Etummaista autoa ajoi alle 15-vuotias henkilö ja kyydissä oli yksi henkilö. Takana tuli 15 vuotta täyttäneen henkilön ajama auto, jonka kyydissä oli yksi henkilö.

Esitutkinnan perusteella on todennäköisenä tapahtumankulkuna selvitetty, että edellä ajaneen auton etupyörä on osunut jäässä olleeseen reikään ja tästä syytä auto on kääntynyt katolleen. Takaa tullut auto on osunut lievästi katolleen kääntyneeseen autoon ja pysähtynyt.

Pian autojen pysähdyttyä autot ovat vajonneet jään lävitse. Katolleen kääntyneen auton kuljettaja pääsi pois autosta mutta matkustajan ollut henkilö ei päässyt pois. Autoon jäänyt henkilö menehtyi. Takaa tulleen auton kuljettaja ja matkustaja pääsivät ulos autosta.

Tehdyn esitutkinnan perusteella etummaista autoa kuljettaneella kuljettajalla ei ole osuutta epäiltyyn kuolemantuottamukseen. Tapahtunut auton kääntyminen katolleen ja veteen uppoaminen ja siitä seurannut apukuljettajan hukkuminen on ollut kuljettajalle ennalta-arvaamaton tapahtuma.

Esitutkinnan perusteella auton kääntyminen katolleen on johtunut auton renkaan osumisesta jäässä olevaan reikään. Tehdyn esitutkinnan perusteella ajaessaan jääradalla turma-auton kuljettaja ei ole ollut ennalta tietoinen jääradassa olleesta reiästä.

Asian rikosoikeudelliseen arviointiin liittyy myös kuljettajan nuoruus. Lisäksi turma-auton kuljettaja oli tekohetkellä alle 15-vuotias, joten hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa ja asian esitutkinta on hänen osaltaan lopetettu.

Tehdyn esitutkinnan perusteella turma-auto perässä autoa kuljettaneella ei ole myöskään osuutta tapahtuneeseen kuolemantuottamukseen. Tapahtunut edellä ajaneen turma-auton kääntyminen katolleen ja veteen uppoaminen ja siitä seurannut apukuljettajan hukkuminen on ollut takaa tulleelle auton kuljettajalle ennalta-arvaamaton tapahtuma.

Takaa tulleen kuljettajan auto on pysähtynyt katollaan olleen auton viereen osuen katollaan olleeseen autoon ja molemmat autot ovat vajonneet veteen.

Takaa tulleen auton kuljettaja ei ole toiminut tapauksen yhteydessä huolimattomasti tai tahallaan niin, että edellä ajaneen auton kyydissä ollut matkustaja olisi hänen toimintansa vuoksi menehtynyt.

Kuolemantuottamukseen liittyen kaikkiaan neljän henkilön osalta asia siirtyy syyteharkintaan. Syyttäjä päättää esitutkinta-aineiston perusteella nostetaanko asiassa syyte heidän osaltaan.

Kaksi henkilöistä on jäädadalla turma-aikaan paikalla olleita aikuisia. Kaikkien neljän henkilön osalta syyttäjä syyteharkinnassa harkitsee ovatko he olleet vastuussa radalla tapahtuneesta ajosta ja jääradan kunnosta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!