Kulunut vuosi ei tuonut merkittäviä muutoksia liikenneturvallisuuteen

Kuva: Timo Eskeli.

Tieliikenteen turvallisuus kuluneena vuonna on ennakkotietojen mukaan säilynyt pitkälti samanlaisena kuin vuonna 2017.

Myönteistä kehitystä näkyy muun muassa kävelijöiden turvallisuustilanteessa. Muutoin vuoteen 2018 mahtuu poikkeuksellisen paljon liikennealan muutoksia.

Tieliikenteen henkilövahinkojen osalta vuosi on ollut pitkälti edellisvuoden kaltainen.

Tilastokeskuksen tammi-marraskuun ennakkotietojen ja Liikenneturvan keräämien sanomalehtitietojen perusteella tieliikenteessä on menehtynyt vuonna 2018 221 ihmistä.

Lukumäärä on noin viisi prosenttia suurempi kuin vastaava tieto edellisenä vuotena. Tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden lukumäärä näyttäisi jäävän noin neljä prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2017.

– Kun tiedot tarkentuvat, liikennekuolemien ennakkotietoihin tulee aina ns. jälkikertymää, joten lopullinen tilastoluku selviää vasta runsaan vuoden viiveellä. Näyttää kuitenkin siltä, että turvallisuustaso on suunnilleen säilytetty, mutta tavoitteen mukaista paranemista ei ole tapahtunut. Tieliikenteen turvallisuuden parantaminen tavoitteen mukaisesti edellyttäisi sille nykyistä suurempaa sijaa liikennepoliittisessa päätöksenteossa, summaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Kävelijöiden turvallisuus parantunut

Tienkäyttäjäryhmittäin tarkasteltuna kehitys on ollut oikean suuntaista kävelijöiden turvallisuudessa. Sekä suojatieonnettomuudet että jalankulkijoiden henkilövahingot kaikkinensa vähenivät kuluvana vuonna edellisvuoteen verrattuna.

– Jokainen meistä kulkee kävellen liikenteessä, vaikka vain lyhyen taipaleen matkaketjun osana. Kävely on kaikkien peruskulkumuoto. Kävelyn turvallisuuteen onkin satsattava entistä enemmän myös jatkossa, Valtonen painottaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here