Nämä asiat suomalaiset unohtavat autonsa katolle

Neste K -liikenneasemaketjun teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten autoiluun liittyviä tapoja ja mieltymyksiä. Vastauksista löytyi myös noloja kömmähdyksiä ja tilanteita.

Vaikka 71 prosenttia vastaajista vakuutti, ettei ole koskaan jättänyt auton katolle mitään, eivät unohdukset ole pelkkää urbaanilegendaa.

Kolme yleisimmin auton päälle jäävää asiaa ovat esineitä, joita käsitellään juuri rattiin hypätessä tai huoltoasemalta lähdettäessä: lompakko (10 %), kahvikuppi (6 %) ja puhelin (5 %). Muita usein unohtuvia esineitä ovat hanskat, eväät, lumiharja, avaimet ja bensatankin korkki.

Tämän lisäksi katolle on unohtunut erikoisempiakin asioita: Pizzoja, kukkakimppuja tai äänilevyjä oli jäänyt useammalta vastaajalta.

Harvinaisempia, mutta varmasti sitäkin ikimuistoisempia unohduksia olivat muun muassa pöytähopeat, setelitukku, kahvinkeitin ja suuri keittokattila – täynnä makkarakeittoa.

– Näitä näkee liikenneasemalla säännöllisesti. Joskus saamme huidottua asiakkaan pysähtymään, joskus meille jää bensatankin korkki tai maasta kerätyt eväät muistoksi, hymyilee Jyväskylän Neste K -aseman kauppias Marit Mertsalmi.

Älä häslää, pidä mieluummin tauko

Kyselyn perusteella voi todeta, että vaikka suurin osa keskittyy ajamiseen, on osa suomalaisista varsinaisia multitaskaajia myös autoillessa.

Ratin takana on muun muassa meikattu, ajettu partaa, vaihdettu vaatteita, kuherreltu matkakaverin kanssa ja katsottu jopa elokuvia tai urheilua. Onneksi näitä suorituksia oli vain muutamilla prosenteilla vastaajista.

Yleisempiä oheistoimintoja olivat syöminen (69 %), radiokanavilla surffailu (61 %), takapenkille kurottelu (39 %) ja tekstiviestin kirjoittaminen (37 %).

Vaikka kanavan vaihtaminen tai kahvin hörppääminen olisi rauhallisessa tilanteessa melko turvallista, muistuttaa Liikenneturvan asiantuntija Ida Maasalo, että kaikki oheistoiminta voi herpaannuttaa keskittymistä liikenteestä.

– On aina parempi pysähtyä, pitää tauko ja toimittaa asia turvallisesti, hän suosittaa.

Ajovirheet nolostuttavat liikenteessä

Vastaajilta kysyttiin myös, mitä he pitävät noloimpana ratin takana sattuneena kömmähdyksenä.

Noloina kokemuksina mainittiin tauotta huutamaan jäänyt varashälytin, uimapuku päällä poliisin pysäyttämäksi joutuminen, auton kaasuttelu matalaan tolppaan niin perusteellisesti, että tolppa tuli pohjasta läpi, autopesuun jumiutuminen ja bensakorkin avaimen unohtuminen puolison taskuun eri maahan – joka tietenkin ilmeni siinä vaiheessa, kun tankki oli melkein tyhjä.

Suurin osa nolosteli kuitenkin varsin inhimillisiä huolimattomuusvirheitä: auton sammumista liikennnevaloihin tai betoniporsaaseen peruuttamista tyhjällä parkkipaikalla.

Lohdutukseksi suomalaisille voidaankin sanoa, että kohtalotovereita löytyy paljon. Osa puolestaan vastasi, ettei nolostele mitään.

Muita Neste K:n kyselyn tuloksia

  • 84 % vastaajista ajaa mieluiten radiota tai musiikkia kuunnellen, vain 9 % jutellen.
  • Suosituin taukoväli pidemmällä matkalla on 2 h (31 %).
  • Epäsiistit WC-tilat on selkeästi isoin pettymyksen aiheuttaja pysähdyksen aikana (45 %).
  • Enemmistö vastaajista istuu itse mieluiten ratin takana (65 %), vain 32 % etupenkillä kuskin vieressä.
  • Etupenkillä kuskin vieressä on kuitenkin se paikka, jossa vastaajia on pelottanut eniten (59 %).

Neste K:n teettämään online-kyselyyn vastasi K-Kylä-asiakasyhteisössä 12.–28.7.2019 yhteensä 1180 iältään 18–70-vuotiasta K-Plussa-asiakasta. Kyselyn toteutti K-ryhmä tutkimusyritys Nepan kanssa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!