Järkyttävä tulos TM:n suojatietestissä

Tekniikan Maailma selvitti, miten autoilijat noudattavat liikennesääntöjä seitsemässä suuressa kaupungissa. Tulokset suojatieturvallisuudesta ovat järkyttäviä. Yllättävän moni ei välitä suojatiesäännöksistä.

Jutun mukaan autoilijoiden toimintaa ohjaa tieliikennelaki. Pykälä 27 on TM:n mukaan kirjoitettu hyvin selvästi.

”Jos ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa ajoneuvolla pysäyttämättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.”

Pysähdyttävä siis on. Mutta liian harva pysähtyy.

Tekniikan Maailma testasi autoilijoiden suojatiekäyttäytymistä Turussa, Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä, Kuopiossa, Helsingissä ja Lahdessa.

Suojatietesti tehtiin niin, että pakettiauto lähestyi suojatietä, ja antoi luvan jalankulkijalle astua suojatielle. Samalla pakettiauto hidasti ja pysähtyi suojatien eteen.

Tämän jälkeen seurattiin pysähtyikö myös takaa tullut ajoneuvo. Testi toistettiin kaikkiaan 20 kertaa samassa paikassa.

Testin perusteella turvattomin kaupunki on Lahti. Siellä melkein kaikki ajoivat pysähtymättä suojatien eteen pysähtyneen auton ohi. Tulos oli siis 18. Vain kaksi pysähtyi!

Seuraavina tulevat Rovaniemi (13), Oulu (11), Helsinki (10), Kuopio (10), Turku (7) ja Tampere (6). Tampereella siis peräti 14 pysähtyi ja kuusi jätti pyshtymättä.

Testi on luettavissa eilen ilmestyneessä Tekniikan Maailmassa 16/2021 tai netistä tilaamalla Tekniikan Maailma Digi.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän