Hieno ratkaisu: Räystäspääskyille on rakennettu Huittisissa väliaikainen hotelli siltatöiden ajaksi

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on parhaillaan käynnissä Karhiniemen sillan korjaustyöt ja korjaustöistä aiheutuu haittaa pääskyjen pesinnälle.

Siltatöiden ajankohtaa ei voi siirtää talveen, joten pääskyille on rakennettu sillan läheisyyteen väliaikainen hotelli pesimäpaikaksi.

Karhiniemen sillassa pesivä räystäspääsky-yhdyskunta on yksi Suomen suurimmista. Sillan rakenteissa on pesinyt pääskyjä vuosittain 40-50 paria. Pääskyt muuraavat pesänsä savesta ja käyttävät samoja pesiä vuodesta toiseen.

Saavuttuaan muuttomatkalta linnut kunnostavat vanhat pesänsä.

Räystäspääskyn kanta Suomessa on vähentynyt tällä vuosituhannella yli 75 prosenttia, minkä takia laji luokitellaan uhanalaiseksi. Syynä pidetään mm. hyönteisravinnon vähenemistä.

Lintujen pesät ovat rauhoitettuja muutenkin, mutta erityisesti ahdingossa olevia lajeja kuten pääskyjä pyritään auttamaan kaikin keinoin. Pääskyhotelli tarjoaa turvallisen väliaikaisen pesimäpaikan koko yhdyskunnalle.

Kuva: Timo Murtojärvi, Infra Road.

Hotelli sillan läheisyyteen

Väliaikainen hotelli on asennettu sillan läheisyyteen ja siinä on keinotekoisia pesiä ja paikkoja pääskyjen omatekoisille pesille.

Siltatöiden ajaksi sillan kannen alapuolelle rakennetaan umpinainen työteline, joka estää lintujen pesinnän sillalla. Lisäksi siltapalkkien teräsrakenteiden pintakäsittelyn vuoksi pääskyjen olemassa olevat noin kolmekymmentä pesää on jouduttu poistamaan.

Linnunpesien poisto ja pesinnän häirintä ovat vaatineet poikkeusluvan, jonka Varsinais-Suomen ELY-keskus on saanut ELY-keskuksen luonnonsuojeluviranomaiselta.

Väliaikaisen hotellin rakentaminen on poikkeusluvassa niin sanottu lieventämistoimi, jolla pyritään vähentämään siltatöistä aiheutuvaa haittaa pääskyjen pesinnälle. Lisäksi pääskyjen pesintää seuraa luonnonsuojeluviranomaisen hyväksymä luontokonsultti.

Pääskyhotelli poistetaan pesinnän päätyttyä, kun on varmistettu pesinnän jatkuminen jälleen sillalla syksyllä 2021 poikkeusluvan ehtojen mukaisesti. Pääskyjen pesintää seurataan vielä kaksi vuotta siltahankkeen päättymisen jälkeen.

Nyt odotellaan kevättä ja pääskyjen saapumista, jotta nähdään hyväksyvätkö pääskyt hotellin evakkoasumuksekseen. Pesähotellista kiinnostuneille muistutetaan, että hotellia pitää tarkkailla riittävän välimatkan päästä, jotta pääskyjen pesintää hotellissa ei häiritä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän