Harva suomalainen on lykännyt auton hankintaa koronan takia

Autoilun markkinapaikka Autotalli.com on toteuttanut kuluvan vuoden aikana kolme kertaa Markkinapulssi-kyselytutkimuksen, jossa on selvitetty koronaepidemian vaikutuksia suomalaisten autonostohaluihin.

Autotalli.comin tuoreimmassa loka-marraskuussa toteutetussa Markkinapulssi-kyselytutkimuksessa 1 236 palvelun käyttäjää kertoi autonostoaikeistaan ja koronaepidemian vaikutuksista niihin.

Tulokset vastasivat uusimmassa Markkinapulssissa varsin tarkasti myös touko- ja elokuussa toteutettuja vastaavia tutkimuksia.

Vastaajista vain 12 prosenttia kertoi lykänneensä auton hankintaa koronatilanteen vuoksi. Syiksi auton hankinnan lykkäämiselle mainittiin taloudellisen tilanteen heikkenemisen, lomautusten ja työttömyyden lisäksi myös se, ettei autokaupoilla tai koeajoilla uskalla käydä normaaliin tapaan.

Osa autonhankintaa lykänneistä kertoi myös odottelevansa sähköautojen tarjonnan kehittymistä ja sen, ettei sopivaa autoyksilöä ole vielä löytynyt. Myös autoilua koskevan vero- ja päästökeskustelun kerrottiin aiheuttavan epävarmuutta. Vastaavasti koronatilanteen kerrottiin vaikuttaneen liikkumistarpeisiin laskevasti, minkä vuoksi myös autonhankintaa pohditaan tarkemmin.

Markkinapulssi-tutkimukseen vastanneista 61 prosenttia kertoi käyneensä tai voivansa käydä autokaupoissa normaaliin tapaan koronasta huolimatta. Sen sijaan 32 prosenttia ei ole halunnut käydä autokaupoissa lainkaan.

Etsittävän auton hintaan koronaepidemia on vaikuttanut laskevasti 14 prosentilla. Viisi prosenttia kertoo etsivänsä nyt aiempaa kalliimpaa kulkupeliä, kun taas valtaosalla (74 %) korona ei ole vaikuttanut etsittävän auton hintaan.

Kotiintoimitus kiinnostaa

Vastaajista 13 prosenttia kertoi etsivänsä koronaepidemian vaikutusten vuoksi uudemman vuosimallin autoa kuin aikaisemmin. Vanhempaa automallia etsi 5 prosenttia vastaajista.

Suuri vaikutus koronaepidemialla näyttää olevan kiinnostuksen nousemisena auton kotiintoimituspalvelua kohtaan. Vastaajista 30 prosenttia kertoi lisääntyneestä kiinnostuksesta sille, ettei autoa tarvitsisi hakea itse autoliikkeestä, vaan se toimitettaisiin kauppojen jälkeen kotiin. Myös autokaupan tekeminen etänä kiinnostaa 12 prosenttia vastaajista aiempaa enemmän.

Yksityisleasing on nostanut Suomessakin viime aikoina suosiotaan, ja Markkinapulssi-tutkimuksen vastaajista 10 prosenttia kertoi koronan vaikuttaneen kiinnostusta lisäävästi leasingautoilua kohtaan.

Kyselytutkimuksen lisäksi tarkasteltiin myös Autotalli.comin käyttäjä-, haku- ja vaihtoautokohdemääriä tänä vuonna. Koronapandemia näkyi maaliskuussa selkeänä kävijämäärien notkahduksen, minkä jälkeen käyttäjämäärät ovat kasvaneet edellisen vuoden lukujen yli.

Myös vaihtoautojen hakumäärät palautuivat nopeasti koronaa edeltävälle ja jopa sitä kovemmalle tasolle. Vaihtoautotarjonnasta sitä vastoin on ollut pulaa ja myytäviä vaihtoautoja on Autotalli.comissa edellisvuotta vähemmän.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!