Harley-Davidson-kerho paheksuu poliisin ylimitoitettua toimintaa Himoksen moottoripyörätapahtumassa

Kuva: Photo SR Official.

Harley-Davidson Club Finland järjesti 5.-9. 6.2019 kansainvälisen FH-DCE Super Rallyn Jämsän Himoksella. Tapahtuma on tarkoitettu Harley-Davidson-, Buell- ja Indian-moottoripyörien harrastajille.

Tapahtuman järjestämisoikeuden myöntää vuosittain Federation Harley-Davidson Clubs Europe jollekin sen yli sadasta jäsenkerhosta ympäri Eurooppaa. Suomessa FH-DCE Super Rally järjestettiin kolmannen kerran. Himokselle moottoripyöräilijöitä saapui lähes 9000.

FH-DCE Super Rally -tapahtumaan osallistuu ihmisiä eri puolelta Eurooppaa. Osallistujat saapuvat tapahtumaan yksilöinä, eikä millekään kerholle ole varattu erityisiä etuja. Tapahtumat ovat tunnettuja leppoisasta ilmapiiristään. Vuonna 2000 Jämsässä ja 2009 Seinäjoella järjestetyt aiemmat Super Rallyt saivat erityistä palautetta rauhallisuudestaan.

Viisipäiväiset tapahtumat sujuivat ilman merkittäviä järjestyshäiriöitä.

Myös tänä vuonna järjestettyä Super Rallya valmisteltiin hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Poliisille järjestettiin heidän vaatimansa tarkastuspaikka tulotien varteen ja muut asetetut vaatimukset huomioitiin.

Viranomaisilla oli hyvin tiedossa aikaisempien tapahtumien luonne.

Poliisin toiminta johti suoranaisiin vaaratilanteisiin. Ambulansseille vaaditut ylimääräiset lisäpoliisisaattueet viivästyttivät avun paikalle tuloa.

Poiketen sovitusta poliisi liikkui alueen sisällä omavaltaisesti ja ylimitoitetusti. Rallivieraat joutuivat väistelemään alueella ajelevia yli kymmenen poliisiauton kulkueita.

Viranomaisten taholta tulleet sovitusta poikkeavat ja jatkuvat muutokset aiheuttivat mielipahaa osallistujille ja hankaluuksia siellä töitä tekeville. Palautetta joutuivat ottamaan vastaan tapahtuman vapaaehtoiset.

Kulkuporttien käyttöä rajoitettiin yksipuolisesti. Tapahtuman vieraita estettiin kävelemästä yleisessä käytössä olevaa tietä.

Tapahtuma-aikaiseen käyttöön sovittu lyhytaikainen dronekuvaus peruttiin viime hetkellä, mutta sallittiin muulle taholle heti rallialueen vieressä.

Varhain sunnuntai-aamuna viranomaisten antaman evakuointikehotuksen perusteella toimeenpantu leirintäalueen tyhjentäminen huonoksi muuttuvan sään takia oli Himoksen tapahtumien historiassa ensimmäinen.

Evakuointiin liittyvä epätieto ja sekasorto lopetti ikävällä tavalla satojen osallistujien siihen asti hyvin sujuneen tapahtuman.

Viranomainen ei itse osallistunut evakuointiin, ja sen lähtökohta jäi arvailujen varaan.

Viranomaisten toiminta hyvässä yhteistyössä tehtyjen valmistelujen ja itse tapahtuman aikana erosi merkittävästi.

Harley-Davidson Club Finland ry paheksuu poliisin ylimitoitettua toimintaa ja liiallista läsnäoloa FH-DCE Super Rallyssa. Kerhomme tapahtumat eivät ole viranomaistyön harjoituskenttiä. Toiminnan luonne Himoksella oli enemmän provokaatiota ja kiusantekoa.

Jatkossa Harley-Davidson Club Finland ry toivoo poliisilta enemmän suhteellisuudentajua ja tasapuolista kohtelua muiden massatapahtumien järjestäjien ja osallistujien kanssa.

Mika J. Saloranta, puheenjohtaja H-DCF

4 KOMMENTIT

 1. Niin, moottoripyöräharrastajien joukossa on rikollisia, vähän niin kuin missä tahansa 10 000 ihmisen tapahtumassa varmastikin on.

  Perjantaiaamuna Himoksella jouduin soittamaan ambulanssin diabetestä sairastavalle kaverille, jolla verensokeri ei ollut kohdillaan eikä saatu hereille. Pitkän odottelun jälkeen paikalle saapui ensin neljä poliisia mökkiimme ja sitten vasta ensihoitajat joille oli määrätty luotiliivit päälle. Tämä siis siksi, että satumme harrastamaan moottoripyöräilyä.

  Muun aikaa poliisit tukkivat autoillaan mm. ensiapuhenkilökunnan käyttämää huoltoreittiä ja syynäsivät paikalle saapuvien motoristien pyörien runkonumeroita. Se, millä tavoin tämä edesauttoi yleistä turvallisuutta, jäi hämäräksi.

 2. Maailmanlaajuinen rikollisorganisaatio Hells Angels MC siellä näytti liikkuvan järjestäjärannekkeet ranteissa ja myivät kannatustuotteitaan, joten ihan oli poliisi aiheesta isosti paikalla. Ties mitä olis käynyt jos olisivat rikolliset saaneet touhuta vapaasti.

 3. Rallin järjesti Harley Davidson Club Finland, ei mikään MC kerho.

  Meitä tapahtumassa vapaaehtoisina duunareina mukana olleita oli noin 350 henkilöä. Minäkin olin yksi heistä.

  Kauppiaita alueella oli runsaasti, oli lakumyyjää, kypäräkauppiasta, grilliyrittäjää jne. Heistä kukaan ei kuulunut järjestävään porukkaan vaan he olivat kaikki yrittäjiä.

  Milloin mahtaa loppua nämä tuulesta temmatut huuhaajutut moottoripyöräilyä harrastavista ihmisistä? Jos oikeasti yhtään tästä Super Rallystäkään mitään tietää, niin tietää myös ettei tapahtuman järjestäneessä porukassa ole yhtään muita kuin meitä tavallisia tallaajia. Minäkin tässä olen tosi ”hurja” kolmen lapsen äiti, lastentarhanopettaja, vesijuoksua ja moottoripyöräilyä harrastava keski-ikäinen nainen!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here