Autotoday 10 vuotta sitten: Tällaisen sähköauton Volvo esitteli jo 2009

Volvo esitteli jo kymmenen vuotta sitten sähköisen version C30-mallistaan.

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

Volvolta sähkökäyttöinen C30-malli

Se näyttää tavalliselta Volvo C30 -mallilta ja sisältää samat turvallisuus-, mukavuus- ja tilaominaisuudet kuin tavallinenkin auto. Ainoana erona on, että se saa voimansa yksinomaan sähköstä eikä synnytä lainkaan pakokaasupäästöjä. Toimintasäde yhdellä latauksella on jopa 150 kilometriä.

Volvon kunnianhimoinen sähköstrategia on tuottanut nopeasti konkreettisia tuloksia. Yhtiö tuo markkinoille plug-in-hybridimallin vuonna 2012 ja tutkii parasta aikaa myös mahdollisuuksia tuottaa kokonaan sähköstä voimansa saava ajoneuvo (BEV, Battery Electric Vehicle).

Volvo on valmistanut vuonna 2009 muutaman prototyyppiversion C30 BEV -autosta ja testannut niitä sisäisesti.

Projektissa on keskitytty suorituskyvyn ja turvallisuuden lisäksi sähköjärjestelmän integrointiin auton muihin komponentteihin.

– Volvo C30 on ensimmäinen malli, jonka kanssa kokeilemme sähkövoimaa. Auton erinomaiset ominaisuudet kaupunkiliikenteessä ja suhteellisen matala paino tekevät siitä sopivan ehdokkaan, sillä sähköautoja käytetään pääasiassa kaupunkiympäristössä arkisessa ajossa, kertoo Volvon erikoisajoneuvojen johtaja Lennart Stegland.

Kuva: Volvo.

Tekninen ratkaisu

Sähkö sopii erinomaisesti henkilöautojen polttoaineeksi. Sähkömoottorin ylivertainen energiatehokkuus polttomoottoriin verrattuna tekee sähköautoista tulevaisuudessa yhä yleisempiä, kun polttoaineiden hinnat nousevat ja vaatimukset matalista CO2-päästöistä tiukkenevat entisestään.

Volvo C30 BEV saa voimansa litium-ioniakusta, jonka voi ladata tavallisen pistorasian kautta.

Täysin tyhjentyneen akun lataaminen tavallisen pistorasian kautta kestää noin kahdeksan tuntia. Jos auto ladataan uusiutuvalla sähköllä, kokonaispäästöt sähköntuotannosta maantiekäyttöön asti ovat käytännössä olemattomat.

Sähkömoottori on asennettu konepellin alle tavallisen auton moottorin tapaan. Yksi prioriteeteista BEV-projektissa on löytää akulle optimaalinen sijainti. Parhaat paikat olisivat todennäköisesti keskitunneli ja polttoainesäiliölle tavallisesti varattu tila.

Koska auto toimii kokonaan sähköllä, se tarvitsee suuremman ja tehokkaamman akun (24 kWh) kuin plug-in-hybridiauto (12 kWh).

Akkukapasiteetti

C30 BEV -mallin huippunopeudeksi on rajoitettu noin 130 kilometriä tunnissa, mikä on enemmän kuin riittävästi useimmille tämäntyyppistä autoa käyttäville kuljettajille. Kiihtyvyys 0 – 100 km/h on alle 11 sekuntia.

Auton toimintasäde täyteen ladatulla akulla on jopa 150 kilometriä. Tämä ajomatka on paljon pidempi kuin mitä 90 prosenttia kaikista eurooppalaisista autoilijoista ajaa päivittäin.

Markkinapotentiaali

Volvon pääsuuntaus sähköä käyttävien ajoneuvojen suhteen on tulevina vuosina plug-in-hybridi. Tämä koskee erityisesti yhtiön suurempia automalleja. Sähkö- ja polttomoottorin yhdistelmä on ratkaisu, jolla on todennäköisesti eniten potentiaalia sekä teknisestä että kaupallisesta näkökulmasta tarkasteltuna.

Plug-in-hybridimallit tarjoavat hyvän toimintasäteen, erinomaista ympäristöllistä suorituskykyä ja samalla vähemmän riippuvuutta kalliista akkutekniikasta.

Useat tekijät määrittävät, kuinka menestyksekkäitä täysin sähköiset ajoneuvot ovat tulevaisuudessa.

– Kuluttajan täytyy ajatella, että tämäntyyppinen auto on hyvä ajaa ja omistaa. Jotta voimme varmistaa tämän, sähköautojen täytyy olla yhtä mukavia ja turvallisia ja tarjota samantasoista suorituskykyä kuin muutkin ajoneuvot. C30 BEV -projektista saamamme oppi auttaa meitä perehtymään tarkemmin näihin kriteereihin ja on vahva osoitus Volvon halusta tutkia sähköisen voimansiirron mahdollisuuksia, kertoo Volvon sähköstrategian johtaja Paul Gustavsson.

Juttu oli Autotodayssa 24.9.2009.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here