Autotoday 10 vuotta sitten: Sähköautobisnes tulee olemaan merkittävää Suomessa

Näin uskottiin Suomessa kymmenen vuotta sitten. Aina ei kaikki kuitenkaan mene odotusten mukaisesti. Jutun lopussa kerrotaan hyvistä edellytyksistä, mutta sekä Fisker Karma että European Batteriesin akkutehdas eivät lähteneet lentoon. Myös toiveet sähköautojen määrästä ensi vuonna oli hieman optimistinen.

Sähköautobisnes tulee olemaan merkittävää Suomessa

Vuoteen 2020 mennessä sähköajoneuvojen valmistuksesta ja niiden komponenteista, ohjelmistosta ja suunnittelusta odotetaan tulevan merkittävä vientiteollisuuden toimiala Suomeen.

Tätä tavoitetilaa Suomen sähköajoneuvotoimialalle esittää työryhmä, joka on luovuttanut mietintönsä elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle.

Työryhmän mukaan toimialan perustan muodostaisivat nykyisten autojen kokoonpanoteollisuuden kehittyminen, kotimaisen akkuteollisuuden synty sekä ohjelmisto-, sähkökone- ja tehoelektroniikkateollisuuden kasvun suuntautuminen sähköajoneuvoihin.

Tuhansia työpaikkoja

Esitetyn tavoitetilan mukaan toimialan liikevaihto vuonna 2020 olisi nykyrahassa 1-2 miljardia euroa ja välitön työllistävä vaikutus useita tuhansia henkilötyövuosia. Suomessa myytävistä uusista henkilöautoista 25 % olisi sähköverkosta ladattavia ja näistä 40 % täyssähköautoja.

Useat sähköajoneuvojen avainteknologiat kehittyvät parhaillaan nopeasti. Tämä teknologiamurros, autoteollisuuden meneillään oleva rakennemuutos ja ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät velvoitteet tekevät sähköajoneuvoista merkittäviä vaihtoehtoja niin yksityisautoilussa kuin joukko- ja jakeluliikenteessäkin.

Muutos avaa uusia merkittäviä mahdollisuuksia myös suomalaisten yrityksille sähköajoneuvo- ja latausinfrastruktuurisektoreilla. Myös uuden sähköajoneuvoteknologian monipuolinen hyödyntäminen muilla toimialoilla on mahdollisuus.

Sähköautobisnekselle hyvät edellytykset

Suomalaisen sähköajoneuvoklusterin syntymiselle on varsin hyvät edellytykset, koska täällä on perinteisesti vahvaa metalli- ja konepaja- sekä sähköteollisuutta. Jo käynnistyneitä merkittäviä hankkeita ovat ladattavan hybridiauton Fisker Karman valmistuksen alkaminen Uudessakaupungissa Valmet Automotive Oy:n tehtailla ja European Batteries Oy:n akkutehtaan valmistuminen Varkauteen.

Juttu oli Autotodayssa 7.8.2009.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here