Auringosta energiaa Mobiliaan — päästövähennys yli 27 000 kiloa vuodessa

Oulun Energia on syksyn mittaan asentanut valtakunnallisen auto- ja tieliikenteen erikoismuseo Mobilian katoille yhteensä 450 aurinkopaneelia.

Yhteispinta-alaltaan 1 152 m² paneeleja vastaa lähes kuutta tenniskenttää tai reilun 100 auton edestä parkkiruutuja. Mobilian vuosittaisesta energiantarpeesta aurinkopaneeleilla saadaan katettua noin 16 prosenttia.

Vuosittain aurinkosähkö korvaa ostoenergiaa noin 107 000 kWh eli reilun viiden sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Aurinkoenergian käyttöönotto on todellinen ilmastoteko, jolla vähennetään Mobilian hiilidioksidipäästöjä vuosittain arviolta 27 600 kg. Näin loppuvuodesta aurinkopaneeleista saatava hyöty ei toki ole parhaimmillaan vuorokauden valoisan ajan jäädessä lyhyeksi, mutta maaliskuusta alkaen hyötysuhde alkaa selvästi nousta valon määrän kasvettua ja lumen sulaessa paneelien päältä.

Paras tuotto paneeleista saadaan tietenkin kesäkuukausina, jolloin on valoisaa lähes ympäri vuorokauden. Aurinkosähköpaneelit eivät vaadi suoraa auringonpaistetta toimiakseen, vaan ne imevät valoa pilviselläkin säällä.

Kiinteistöosakeyhtiö Tieliikennemuseo toteutti aurinkoenergiainvestoinnin Mobilian alueelle. Siirtyminen aurinkoenergiaan on taloudellisesti kannattavaa, sillä aurinkovoimaloiden huoltotarve on lähes olematon ja aurinkopaneeleiden tuottotakuu on 25 vuotta.

Kiinteistöosakeyhtiö Tieliikennemuseo aloitti siirtymisen ekologiseen energiatalouteen jo vuonna 2014, kun Mobilian alueelle rakennettiin hakevoimalaitos, ja Mobilia siirtyi hakelämmitykseen.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän