Asiantuntija ei hötkyile ilmastoasioissa

Kuva: Anne Hämäläinen, Yle kuvapalvelu.

Säiden ennustaminen on ollut kautta aikojen tarpeellista elämän jatkumiselle. Milloin sitä on ennustettu sammakoiden liikkeistä, milloin kuun asennosta ynnä muusta.

Tosiasia on, että ilmaston lämpötilan kohoaminen on tunnistettu eri puolilla maailmaa. Seurauksena ovat yhteiset, maailmanlaajuiset ilman puhdistumiseen tähtäävät toimet vuoteen 2035 mennessä.

Nopeasti muuttuvaan maailmaan kuuluu nopea reagointi. Sinänsä hyvä, mutta ilman asiallista harkintaa saattaa olla myös vahingollista. Tarvitaan faktoihin perustuvaa tietoa sekä järkevää toimintaa. Vaikka tietojen määrä on hallittavissa uusien teknisten laitteiden avulla, tuovat säiden nopeat vaihtelut yllättäviä muutoksia.

Vouhotuksella saatetaan aiheuttaa uusia ongelmia.

”Arjen ekoteko — ilmasto elämäntapana”

Jo vuodesta 1983 TV:n sääohjelmista tuttu meteorologi Seija Paasonen esittelee Pirkka-lehden numerossa 3/2020 yllä mainitulla otsikolla julkaistussa jutussa järkevän toimintaohjeen.

Hän määrittelee arkiset ekoteot luontevaksi osaksi elämää, eikä niitä tarvitse erikseen suoritta!

Paasonen kertoo asuvansa perheensä kanssa hirsitalossa, jossa osana lämmitysjärjestelmää on aurinkokeräinsysteemi sekä ilmalämpöpumppu. Paasonen on meteorologina kiinnostunut myös suoran aurinkoenergian sekä maalämmön hyödyntämisestä.

Hän kertoo jokapäiväisessä elämässään käyttävänsä tarvittavia tavaroita mahdollisimman pitkään välttäen shoppailua. Puutarhan hoitoketjuun sopii keittiö– ja puutarhajätteiden kompostointi.

Autoa hän kertoo joutuvansa käyttämään paljon jo työnsäkin takia. Ajoautoonsa hän tankkaa biodieselpolttoainetta. Sähköautojen kehitys kiinnostaa. Niihin liittyvä akkuteknologia kuitenkin mietityttää, eiväthän ne ympäristön kannalta ole vielä ongelmattomia.

Artikkelin lopputiivistys kuuluu: ”Ihminen on yksi laji muiden joukossa ja ihmisillä on vastuu tekemisistään. Tänä päivänä arvostan sitä, että niin monet ovat siirtyneet puheista käytännön tekoihin. Toisaalta arvostan myös sitä, että näissäkin asioissa pidetään jalat maassa ja järki mukana. Ei mennä paniikin puolelle.”

Tässä säätieteen ammattilaisen pätevä ohje meille eri lähteistä tulvivien tietojen seuraajille.

Teksti: Usko Sipilä

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here