Älä aja vakuuttamattomalla kulkupelillä – rangaistusmaksu voi olla huima!

Katso kuvista eri rangaistusmaksuesimerkkejä.

21.3.2018 17.45

Moottoripyörille, mopoille ja muille kesäajoneuvoille tehdään usein talven ajaksi liikennekäytöstäpoisto ja irtisanotaan liikennevakuutus.

Kevään tullen saatetaan lähteä ajamaan hoitamatta näitä jälleen kuntoon. Sanktiot voivat tulla yllätyksenä, todetaan Liikennevakuutuskeskuksen tiedotteessa.

Kuva: Liikennevakuutuskeskus.

Rangaistukset koventuneet entisestään

Viime vuonna voimaan tulleen uuden liikennevakuutuslain myötä vakuutuksen laiminlyönnin seuraukset ovat koventuneet entisestään.

Liikennekäytöstä poistettu ja liikennevakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa ja poliisi voi ottaa siitä kilvet pois. Myös laiminlyöntimaksujen suuruus on kasvanut.

– Liikennevakuutuksen laiminlyönnistä seuraava vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Vakuuttamattomalla ajoneuvolla aiheutunut kolari saa summan kertautumaan nopeasti, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo.

– Esimerkiksi isomman moottoripyörän maksut voivat olla vaikka 30 000 euron luokkaa, jos se on ollut vuoden vailla liikennevakuutusta, mutta sillä kuitenkin ajetaan ja aiheutuu kolari. Yleisimmin laiminlyöntitapauksissa puhutaan satojen tai tuhansien eurojen maksuista, ajoneuvosta riippuen.

Onnettomuuden sattuessa omista henkilövahingoista ei saa korvauksia, jos liikennevakuutus on hoitamatta.

Kuva: Liikennevakuutuskeskus.

Laiminlyöntitapauksia vuosittain yli 40 000

Valvontateknologian kehittyessä kiinni jääminen on yhä todennäköisempää, vaikka onnettomuutta ei sattuisikaan.

Poliisilla on esimerkiksi automaattisia rekisterikilpien lukulaitteita, jotka paljastavat velvollisuuksien laiminlyönnit. Vakuuttamattomia ajoneuvoja jää kiinni eri tavoin vuosittain noin 45 000.

– Ihmisten tietoisuus liikennevakuuttamiseen liittyvistä velvollisuuksista on usein puutteellista. Törmäämme usein hämmästelyyn siitä, että peltoautot ja mökkimönkijätkin täytyy lain mukaan vakuuttaa tai että viritetty mopo katsotaan moottoripyöräksi ja laiminlyönnistä seuraava maksu on sen mukainen, Korhonen toteaa.

Omaa tietämystään voi testata Liikennevakuutuskeskuksen kampanjaan kuuluvalla leikkimielisellä Henkinen liikenneikä -testillä. Testi löytyy osoitteesta www.liikenneika.fi.

Vakuutusyhtiöiden uusien sähköisten järjestelmien myötä sekä liikennekäyttöönoton että liikennevakuutuksen voi hoitaa kerralla kuntoon ajasta ja paikasta riippumatta. Ajoneuvon ilmoittaminen liikennekäyttöön on verkossa maksutonta.

Kuva: Liikennevakuutuskeskus.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here