Jatkossa taksikyltti voi olla minkäkokoinen tahansa – mutta ei pakollinen!

21.3.2018 18.50

Trafi on julkaissut kaksi liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvää määräystä. Määräykset koskevat taksinkuljettajan koetta ja teknisiä vaatimuksia eli taksamittaria, taksivalaisinta ja esteettömiä ajoneuvoja.

Lausunnoilla on vielä liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvä määräysluonnos taksien hinnan esittämisestä ja kokonaishinnasta.

– Liikennepalvelulain määräyksistä taksinkuljettajan kokeeseen ja taksin teknisiin vaatimuksiin liittyvät määräykset ovat valmiit ja tulevat voimaan suunnitellusti heinäkuun alussa. Taksin hintaan liittyvän määräyksen laitamme kuitenkin uudelle lausuntokierrokselle saamiemme muutosehdotusten vuoksi ja toivommekin alalta näkemystä siihen, miten hintaan liittyvistä asioista olisi tarpeen määrätä. Tavoite on, että tämäkin määräys etenisi suunnitellussa aikataulussa, sanoo Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Koe säilyy, koulutusvaatimus poistuu

Taksinkuljettajan kokeen osa-alueet määritellään jatkossa yhteneväisesti liikennepalvelulain periaatteiden mukaan.

Kokeen osa-alueet ovat turvallisuus, matkustajan toimintarajoitusten huomioon ottaminen ja paikallistuntemus.

Kokeen rakenne mukailee nykyistä mallia, mutta muun muassa kokeeseen kuuluva paikallistuntemusosa-alue mittaa jatkossa paikallistuntemusta yleisemmällä tasolla.

Taksinkuljettajalta ei enää vaadita koulutukseen osallistumista, mutta vaatimus kokeen suorittamisesta säilyy. Hyväksytysti suoritetun taksinkuljettajan kokeen lisäksi tarkistetaan terveys- ja ajo-oikeustiedot sekä rikostausta.

Liikennepalvelulaki ei poista liikenneluvan tarvetta taksiyrittäjiltä, vaan yrittäjänä toimimiseen vaaditaan jatkossakin liikennelupa.

Esteettömiä takseja jatkossa kaksi kokoluokkaa

Määräyksessä on kaksi esteettömien ajoneuvojen luokkaa, pieni ja suuri.

Uuden pienen esteettömän ajoneuvon pyörätuolipaikan tila on hieman nykyisen esteettömän taksin pyörätuolipaikkaa suurempi.

Suuri esteetön ajoneuvo vastaa puolestaan pyörätuolipaikan osalta nykyistä invataksia.

– Kahden kokoluokan tarkoituksena on edistää esteettömien taksien mahdollisimman hyvää saatavuutta. Ajatuksena on säilyttää nykyisen kaltainen laaja esteettömien taksien valikoima, jotta asiakas voi valita itselleen sopivimman ajoneuvon, toteaa erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen.

Taksivalaisimen koko voi vaihdella

Taksivalaisimessa tulee edelleenkin lukea TAKSI tai TAXI ja valaisimen väreinä pidetään musta ja keltainen.

Jatkossa valaisimessa saa olla muutakin tekstiä ja valaisimen koko voi vaihdella.

Määräyksessä taksivalaisin on määritelty sallituksi, ei pakolliseksi varusteeksi.

Taksivalaisimen käytöstä tullaan säätämään käyttöasetuksessa.

Ilman taksamittaria voi ajaa

Taksamittarista säädetään liikennepalvelulaissa ja se tarvitaan jatkossa vain, jos matkan hinta perustuu ajan tai matkan mittaamiseen.

Mikäli asiakkaalle kerrotaan matkan sitova hinta etukäteen, niin taksissa ei tarvitse olla taksamittaria.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here