Ajoneuvolaki EU-sääntelyn mukaiseksi

Hallitus esittää, että ajoneuvojen hyväksyntää ja markkinavalvontaa koskeva lainsäädäntö päivitetään vastaamaan muuttunutta EU-sääntelyä, todetaan LVM:n tiedotteessa.

Jatkossa ajoneuvolaissa säädettäisiin vain kansallisiin ajoneuvoluokkiin kuuluvien uusien ajoneuvojen ja varusteiden hyväksynnästä sekä niiden markkinavalvonnasta. Kansallisia ajoneuvoluokkia ja varusteita ovat moottorityökoneet, maastoajoneuvot, nastat ja nastarenkaat.

Muiden ajoneuvoluokkien, eli auton (M, N), auton perävaunun (O), mopon, moottoripyörän (L), traktorin (T, C) traktorin perävaunun (R) ja vedettävän laitteen (S) hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta säädetään 1.9.2020 alkaen EU:n lainsäädännössä.

EU-sääntelyn tultua voimaan jäsenvaltioiden on myös määriteltävä yrityksille seuraamukset ajoneuvosääntelyyn liittyvien velvollisuuksien rikkomisesta.

Ajoneuvolaissa velvollisuuksien rikkomisesta annettavaksi seuraamusmaksuksi hallitus esittää enintään 30 000 euroa. Maksun määrää Liikenne- ja viestintävirasto.

Markkinavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että myytävänä olevat ja maahantuodut ajoneuvot ovat turvallisia ihmisten terveydelle, omaisuudelle ja ympäristölle ja että ne eivät oikein asennettuna ja käytettyinä aiheuta vaaraa.

EU-sääntelyn ja sen myötä ajoneuvolain muutoksilla on vaikutusta lähinnä ajoneuvovalmistajille ja -maahantuojille.

Lisäksi ajoneuvolakia on tarkoitus selkeyttää lakiteknisillä ja rakenteellisilla korjauksilla.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here