24 turvaistuinta testattiin – kaksi hylättiin!

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä tutkittiin yhteensä 24 erikokoisille lapsille tarkoitettua turvaistuinta. Istuimista peräti 15 sai kokonaisarvosanan hyvä ja seitsemän istuimen arvosanaksi tuli tyydyttävä. Kaksi istuinta hylättiin eikä niiden hankintaa ja käyttämistä voi suositella.

Testissä hylätyt eli heikon arvosanan saaneet istuimet olivat Peg Perego Viaggio Twist yhdistettynä Twist -telakkaan sekä Silver Cross Discover i-Size.

Peg Peregon istuin epäonnistui törmäystestissä, minkä lisäksi sen päälliskankaista löytyi liikaa myrkyllistä TCCP-palonestoainetta. Peg Peregon törmäystestistä uutisoitiin huhtikuussa.

Silver-Cross Discover i-Size istuin hylättiin, koska sen päälliskankaissa oli raja-arvot ylittävä määrä DPHP muovinpehmennintä.

Testitulokset osoittavat, että lasten turvaistuimissa on todella suuria laatueroja eivätkä kaikki istuimet täytä testin tiukkoja testivaatimuksia. Tästä syystä turvaistuinta ei pitäisi ostaa ennen kuin on perusteellisesti ottanut selvää eri vaihtoehdoista.

Kuva: Autoliitto.

Vuodesta 2015 alkaen turvaistuintesteissä on tutkittu yli 450 istuinta ja testien tulokset ovat luettavissa Autoliiton verkkosivuilta. Uusimmassa testissä kaikki hyvän tai tyydyttävän arvosanan saaneet istuimet ovat osittain selvästi lakisääteisiä vaatimuksia turvallisempia ja istuinten kehittelyssä on otettu huomioon kuluttajansuojatesteissä esitetyt tiukemmat vaatimukset.

Turvaistuimen ostamisen jälkeen on syytä opetella istuimen oikea käsittely. Sekä turvaistuimen että auton käyttöohjeita tulee noudattaa. On erittäin tärkeää, että istuin on asennettu oikein, muuten istuin ei suojaa lasta parhaalla mahdollisella tavalla onnettomuustilanteessa. Tämän takia Autoliiton turvaistuintestissä arvioidaan myös istuimen käytön helppoutta.

”Istuinta hankittaessa kannattaa lähteä omalla autolla ja lapsen kanssa asiantuntevaan kauppaan, jossa sopivaa istuinta voi ennen ostopäätöstä kokeilla omassa autossa. Jonkun tuntemattoman istuimen hankkimista verkosta ei voi suositella”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

Viime vuoden syyskuusta lähtien R44 -standardin mukaisten istuinten valmistus ja tuonti EU:hun on ollut kiellettyä ja kaikki uudet istuimet ovat R129 -standardin mukaisia.

Varastossa olevien R44-istuimien myynti on sallittu vielä elokuun loppuun saakka. Kiellon vuoksi lähes kaikki auton turvavyöllä asennettavat noin alle 4-vuotiaille tarkoitetut pikkulasten turvaistuimet ovat hävinneet markkinoilta. Siksi matkailuautoihin sekä vanhoihin henkilöautoihin, joissa ei ole isofix-kiinnityspisteitä, sopivien uusien turvaistuinten löytäminen on vaikeaa.

Tässä testissä testattu ja tyydyttävän arvosanan saanut Britax Römer King Pro -istuin täyttää tätä aukkoa, sillä istuimen saa asentaa kaikkiin ajoneuvoihin auton turvavyöllä.

Istuinkohtaiset arviot löytyvät osoitteesta www.autoliitto.fi/turvaistuintesti

Lue myös

Lapsi kiinni turvaistuimeen lyhyelläkin matkalla!

Liikenneturva palkitsi lasten turvallisen matkustamisen puolestapuhujan!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän