Ympäristöystävällinen jäähdytysneste koekäytössä

5.1.2017 13.30

Ruotsalainen metsäyhtiö Sveaskog testaa metsäkoneissaan uutta jäähdytysnestettä yhteistyössä lämmönsiirtonesteisiin erikoistuneen Avanthermin kanssa. 

Jäähdytysneste on jalostettu Neste uusiutuvasta isoalkaanista. 

Metsäkoneissa on 2000-luvun alusta asti käytetty jäähdytysnesteenä pääasiassa propyleeniglykolia. Se on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto aiemmin käytössä olleelle, erittäin myrkylliselle etyleeniglykolille, jota käytetään henkilöautoissa yleisesti edelleen. 

Nyt markkinoille on tulossa täysin uusi tuote, jolla Nesteen mukaan on huomattavia etuja aiemmin käytössä olleisiin jäähdytysnesteisiin verrattuna.

Sveaskogin testaama uusi jäähdytysneste perustuu Avanthermin patentoimaan nestemäiseen jäähdytysöljyyn.

Uuden jäähdytysnesteen etuja ovat moottorin lämpeneminen välittömästi käynnistyksen jälkeen sekä jäähdytysnesteen pitkä vaihtoväli. Jäähdytysneste vaihdetaan korkeintaan viiden vuoden välein, jos lainkaan.

Suurin haaste sen käyttöönotossa ovat metsäkoneiden kumiset tiivisteet ja letkut, joiden pitää kestää entistä nestemäisempää ainetta vuotamatta.

Jos talvitestit onnistuvat hyvin, Sveaskog alkaa todennäköisesti käyttää uutta jäähdytysöljyä kaikissa uusissa metsäkoneissaan.

Avanthermin fossiilivapaa tuote pohjautuu Haltermann Carless Solutions’in jalostamaan Neste uusiutuvaan isoalkaaniin, jota voidaan käyttää fossiilisten tuotteiden sijaan erilaisissa sovelluksissa kuten maaleissa, pinnoitteissa ja voiteluaineissa, joko edelleen jalostettuna tai sellaisenaan. Neste uusiutuva isoalkaani on vaihtoehto perinteisille mineraaliöljyille.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here