WRC: Rallin MM-sarja polkaistaan käyntiin Monte Carlossa — mukana neljä suomalaista

Teemu Suninen 2018. Kuva:M-Sport.

Rallin MM-sarjan avausosakilpailu ajetaan Monte Carlossa tulevana viikonloppuna. Perinteiseen kauden avauskilpailuun Suomesta osallistuu neljä kuljettajaa.

Monte Carlon MM-rallin on asfalttipäällysteellä ajettava kisa. Silti sitä ei voi laskea puhtaisiin asfalttiralleihin, sillä sen olosuhteet voivat muuttua minuuteissa aivan muuksi. Lumi, vesi, jää ja vuoriston tuomat olosuhteet pistävät kuskit lujille heti kauden alkumetreistä lähtien.

Monte Carlossa eniten voittoja saavuttanut suomalainen on Toyota Gazoo Racing WRT:n tallipäällikkö Tommi Mäkinen, joka on voittanut rallin neljästi.

2000-luvulla rallin ovat suomalaisista voittaneet myös Marcus Grönholm ja Mikko Hirvonen. Hirvosen voitto vuonna 2010 tuli Monten ollessa IRC-sarjan osakilpailu.

Monte Carlossa ajetaan neljän päivän aikana 16 erikoiskoetta. Yhteismittaa erikoiskokeille kertyy 323,83 kilometriä.

Torstaina, rallin avauspäivänä ralli aloitetaan vasta illalla 20.38 Suomen aikaa. Torstaina ajetaan kaksi erikoiskoetta.

Perjantaina ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta, jotka koostuvat kolmesta kahteen kertaan ajettavasta erikoiskokeesta. Perjantaina erikoiskoekilometrejä kertyy 125,12 kilometriä.

Lauantaina ohjelmassa on neljä erikoiskoetta, jotka koostuvat kahdesta kahteen kertaan ajettavasta erikoiskokeesta. Lauantain erikoiskokeiden yhteismitta on 93,38 kilometriä.

Rallin ratkaisut sunnuntaina tehdään neljällä erikoiskokeella, joiden yhteismitta on 63,98 kilometriä. Lauantain tapaan sunnuntaina ajetaan kaksi erikoiskoetta kahteen kertaan. Rallin päättävä Power Stage alkaa kello 13.18 Suomen aikaa.

Neljä suomalaista mukana

WRC-tallien kuljettajista suomalaisia värejä edustavat Toyotan Jari-Matti Latvala, M-Sport Fordin Teemu Suninen ja Citroenille siirtynyt Esapekka Lappi. WRC 2 Pro -luokassa kilpailuun osallistuu Skoda Motorsportin Kalle Rovanperä.

Hallitsevana kuljettajien maailmanmestarina reitille lähtee jälleen ranskalainen Sebastien Ogier. Huolimatta tutusta lähtönumerosta, Ogierin talli on vaihtunut Lapin tapaan Citroeniin, jonka värejä hän edusti viimeksi kaudella 2011.

Uusissa talleissa Monte Carlossa nähdään myös Kris Meeke Toyotalla ja rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb Hyundailla.

Tänä vuonna Monte Carlon MM-ralliin WRC-autoilla osallistuvista kuljettajista kyseisen kilpailun voittoon aiemmin ovat pystyneet ainoastaan Ogier ja Loeb. Ogierilla on nyt mahdollisuus tavoittaa Loeb voittotaulukossa, sillä Loebilla voittoja on seitsemän ja Ogierilla kuusi.

Lisäksi Loebilla on mahdollisuus nousta Walter Röhrlin ohi kaikkien aikojen eniten Monte Carlon erikoiskoevoittoja saavuttaneeksi kuljettajaksi, mikäli hän ajaa vähintään seitsemälle erikoiskokeella pohja-ajan tulevana viikonloppuna.

Hyundain tiimissä Loebin lisäksi ajavat viime kauden MM-sarjassa toiseksi tullut Belgian Thierry Neuville sekä norjalainen Andreas Mikkelsen.

M-Sport Fordilla Sunisen tallikaverina jatkaa Walesin Elfyn Evans. Fordin rattiin Monte Carlossa hyppää myös ruotsalainen WRC 2 -mestari Pontus Tidemand.

Toyotalla Latvalan ja Meeken lisäksi ajaa kauden alla suurimmaksi mestarisuosikiksikin arvioitu virolainen Ott Tänak.

Erikoiskokeiden määrä: 16
Erikoiskoekilometrejä: 323,83 km
Kilpailun kokonaispituus: 1366,43 km

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here