WRC: Monten kisa ei suomalaisittain alkanut parhaalla mahdollisella tavalla

Teemu Suninen. Kuva Miika Wuorela.

Tämän vuoden rallin MM-sarja olisi suomalaisittain voinut alkaa paremmin. Kärjessä tosin ajaa ”suomalaistallin” Toyotan Ott Tänak, mutta suomalaiskuljettajat ovat kaukana kärjestä.

Citroënin Esapekka Lappi ajaa parhaana suomalaiskuljettajana sijalla 4, mutta hän on kahden erikoiskokeen jälkeen kärjestä jo 45,2 sekuntia. Heti seuraavana tulee Toyotan Jari-Matti Latvala, ja hän on kärjestä jo 46,4 sekuntia.

Toisena kisassa ajaa Citroënin Sébastien Ogier ja kolmantena Hyundain Thierry Neuville.

Jäinen jarrutus yllätti Sunisen

M-Sportin Teemu Sunisen kilpailu Monte Carlossa sai harmillisen alun, kun Ford-kuljettaja lipsahti tieltä yllättävästä jääosuudesta.

Suninen ja kartanlukija Marko Salminen pääsivät torstai-iltana, rallin ensimmäistä erikoiskoetta vain kolme kilometriä, kunnes äkisti muuttuneet olosuhteet pääsivät yllättämään kaksikon. Sunisen lähtiessä jarruttamaan viitosvaihteen vauhdista oikea-vasen –mutkayhdistelmään, huomasi hän nopeasti, ettei renkaiden alla ollutkaan pitoa odotetusti.

– Nuoteissa oli merkintä ”kosteaa” ja ”likaa”, joten otin paikan sen vuoksi varovaisemmin. Mutta siinä olikin mustaa jäätä, joka pääsi yllättämään. Jarrutin pitkän matkaa, mutta auto ei aivan pysähtynyt, vaan meni ojaan.

Paikalla oli runsaasti avustavia katsojia, jotka koettivat saada Sunisen Fordin takaisin tielle. Muutaman minuutin yrityksen jälkeen järjestysmiehet totesivat kuitenkin tehtävän liian vaaralliseksi takaa tulevien kilpailijoiden vuoksi – varsinkin kun auto ei tuntunut liikahtavan mihinkään.

Sunisen autoon osui voimalla saman paikan yllättämäksi tullut Kalle Rovanperä, jonka auto rikkoontui rytäkässä keulastaan.

– Marko oli varoittamassa takaa tulevia, mutta siitä huolimatta parilla muullakin autolla oli lähellä samassa paikassa. Kalle tuli paikkaan todella vauhdikkaasti, mutta ei meidän rallimme mennyt pilalle hänen vuokseen. Auto vain jäi pohjasta kiinni kiven päälle, emmekä saaneet sitä edes vetoliinojen ja katsojien avulla takaisin tielle.

Takaisin rallin huoltoalueelle Suninen palasi vasta kun jokainen kilpailija oli saanut erikoiskokeen ajettua. Pettymys oli luonnollisesti rajunpuoleinen.

– Olihan tämä pahin mahdollinen tapa aloittaa kausi, mutta Monte Carlossa tällaista saattaa sattua. Perjantaiksi tiimi saa kyllä auton taas kuntoon.

Rovanperä pääsi jatkamaan matkaansa, mutta keula oli vahingoittunut ja osa valoista puuttuivat.

Suninen jatkaa kisaa tänään sijalta 75 ja Rovanperä sijalta 79. Sunisen ero kärkeen on melkein 14 minuuttia ja Rovanperän yli 14,5 minuuttia.

Perjantaina ajetaan kolme erikoiskoetta kahteen kertaan.

Monte Carlo -rallin tilanne erikoiskoe 2 jälkeen

1. O. TÄNAK       26:33.0 Ero kärk.
2. S. OGIER            +9.1 +9.1
3. T. NEUVILLE        +5.2 +14.3
4. E. LAPPI            +30.9 +45.2
5. J. LATVALA          +1.2 +46.4
6. E. EVANS            +1.8 +48.2
7. K. MEEKE            +5.6 +53.8
8. S. LOEB              +1.4 +55.2
9. A. MIKKELSEN    +4.4 +59.6
10. P. TIDEMAND  +41.5 +1:41.1

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here