Volvon kuorma-autot voivat jatkossa varoittaa liian pienestä turvavälistä

Volvo Trucks esittelee turvajärjestelmän, etäisyysvaroittimen, joka auttaa kuorma-autonkuljettajia pitämään turvavälin edellä ajavaan ajoneuvoon ja siten välttämään vaarallisia tilanteita.

Peräänajo-onnettomuudet muodostavat noin 20 prosenttia kaikista vakavista raskaille ajoneuvoille sattuneista törmäyksistä.

– Tällaiset onnettomuudet johtuvat usein huomiokyvyn herpaantumisesta ja liian lyhyestä ajoetäisyydestä edessä olevaan ajoneuvoon. Etäisyysvaroitin varoittaa kuljettajaa punaisella valolla tuulilasissa heti, kun kuorma-auto on liian lähellä edessä olevaa ajoneuvoa. Tällöin törmäys voidaan useimmissa tapauksissa estää, sanoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuuspäällikkö Carl Johan Almqvist.

Etäisyysvaroitin on osa hätäjarrulla varustettua törmäysvaroitinta, joka on Volvo Trucksin ajamista tukevan järjestelmän uusin versio. Monivaiheisen järjestelmän tarkoitus on auttaa kuljettajia estämään onnettomuuksia.

Jos etäisyysvaroittimen antamaan varoitukseen ei reagoida, vilkkuva varoitusvalo ja äänimerkki hälyttävät kuljettajan toimimaan. Viimeiseksi hätäjarrujärjestelmä kytkeytyy toimintaan. Kaikki tämä tapahtuu muutaman sekunnin aikana.

Toiminto on tarkoitettu käytettäväksi valtateillä taajamien ulkopuolella. Se kytkeytyy käyttöön nopeuden ylittäessä 60 km/h, ellei mukautuva vakionopeussäädin ole jo käytössä. Kuten törmäysvaroitusjärjestelmän muut toiminnot, etäisyysvaroitin perustuu kamera- ja tutkatekniikan yhdistelmään. Laitteiden avulla lasketaan etäisyys ja tunnistetaan tiellä olevat kohteet.

Faktat

  • Etäisyysvaroitin on saatavana Volvo FH-, Volvo FH16-, Volvo FM- ja Volvo FMX-kuorma-autoihin, jotka on valmistettu vuonna 2018 viikolla 23 ja siitä eteenpäin. Kuorma-autot on lisäksi varustettava Volvo Trucksin automaatisella hätäjarrutus- ja törmäysvaroitinjärjestelmällä.
  • Etäisyysvaroitin on suunniteltu helpottamaan kuorma-autonkuljettajien työtä ja pitämään aina turvaetäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon.
  • Jos havaitaan, että ajoneuvot ovat lähempänä toisiaan kuin 1,5–3,5 sekunnin turvaväli edellyttää, tuulilasiin syttyy punainen valo. Jos kuljettaja ei hidasta ajonopeutta, törmäysvaroitusjärjestelmä aktivoituu ja varoittaa kuljettajaa voimistuvilla äänimerkeillä ja visuaalisilla varoitussignaaleilla. Tämän jälkeen hätäjarru kytkeytyy toimintaan tarvittaessa.
  • Volvo Trucksin hätäjarrulla varustettu törmäysvaroitin on saatavana Volvo FH-, Volvo FH16-, Volvo FM-, Volvo FMX-, Volvo FE- ja Volvo FL -malleihin.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!