Viikonvaihteessa elävää ajoneuvohistoriaa Lahden Messukeskuksessa

Tulevana viikonloppuna järjestetään taas harrasteajoneuvojen ajokauden perinteisesti avaava Classic Motorshow.

Näyttelyn monilla osastoilla suomalainen ajoneuvohistoria herää henkiin tavalla, joka koskettaa. Autenttiset aikakauden ajoneuvot tuovat menneet vuosikymmenet lähelle sellaistakin kävijää, joka ei niitä ole itse elänyt.

Kupee on upee

Tämän vuoden teemana ovat coupét, joita on näytteillä 20-luvulta aina 90-luvulle saakka. Coupé voi olla mitä hyvänsä kääpiöautoista maailman nopeimpiin kilpureihin. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin tavallista perhemallia tyylikkäämpi ulkomuoto.

Coupé on auto kuljettajille, jotka eivät suostu sulautumaan asfalttiviidakkoon. Suomessa coupét olivat aikoinaan tuontisäännöstelyn vuoksi huomattavan harvinaisia, joten näppärimmät askartelivat sellaisen itse, lähtökohtanaan tavallinen taksimalli.

Jarno Saarinen. Kuva: Holger Eklund.

Jarno Saarinen Tribuutti

Ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarinen oli juuri murtautunut maailman menestyksekkäimmäksi RR-kuljettajaksi, kun hän menehtyi traagisesti Monzan MM-osakilpailussa tapahtuneessa onnettomuudessa 50 vuotta sitten.

Jarno Saarinen -osastolla on esillä aitoja Jarno Saarisen pyöriä, ajovarusteita, RR-tallin kalustoa ja muuta esineistöä.

Moottoripyöräpoliisi Manu Heinonen ja 1935 Harley-Davidson. Kuva: Berndt Ekmanin arkisto

Moottoripyöräpoliisi Manu

Kaikki Helsingissä 1930-50-luvuilla ajoneuvoilla liikkuneet tunsivat ”Musta-Manun”, moottoripyöräpoliisi Mauno Heinosen, joka valvoi ylikuormia ja lättähattuisia pärinäpoikia poikkeuksellisella antaumuksella.

Työvälineenään Manulla oli aina iso sivuvaunullinen Harley-Davidson, jonka lullassa moni väärintekijä sai matkan kamarille ja vielä useammat nuhteita tai sakkoja.
Harley-Davidson Suomessa -osastolla ovat näytteillä molemmat Mauno Heinosen virka-Harrikat vuosilta 1935 ja 1952.

Yli 400 ajoneuvoa

Edellä on vain tärppejä Classic Motorshown runsaasta tarjonnasta. Teemaosastojen lisäksi yhdistyksien ja kerhojen osastoilla on näytteillä satoja muita mielenkiintoisia ajoneuvoja viime vuosisadan alkuhämäristä 1990-luvulle saakka.

Esillä on yli 400 ajoneuvoa: autoja, moottoripyöriä, mopoja, raskasta kalustoa, työkoneita, moottorikelkkoja, traktoreita… kaikenlaista moottorilla kulkevaa. Ikähaarukka on moottorivoimalla liikkumisen alkuajoista 90-luvulle.

Paikka:
Lahden Urheilu- ja messukeskus
Salpausselänkatu 7
15110 Lahti

Aukioloajat:
Lauantai 6.5.2023 klo 9–17
Sunnuntai 7.5.2023 klo 10–17

Liput:
Päivälippu 25 €
Eläkeläiset 20 €
7–15-vuotiaat 10 €
Alle 7-vuotiaat veloituksetta maksavan aikuisen seurassa.

Ennakkoon:
Lippuja on saatavissa myös ennakkoon Tiketistä (www.tiketti.fi).

Classic Motorshow tuo Eläintarhan ajot Lahteen

Katso Classic Motorshow -tapahtuman Omistajien helmet -finalistit tästä

Päivän museoauto: Nämä kaksi coupét erottuvat Lahdessa massasta

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän